Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman zet eigen Pro Series met prijzenpot van 1,7 miljoen dollar tegenover PTO World Tour
Taylor Knibb wint het WK 70.3 Ironman in Lahti (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

Ironman zet eigen Pro Series met prijzenpot van 1,7 miljoen dollar tegenover PTO World Tour

Ironman organiseert vanaf 2024 een eigen Ironman Pro Series, een klassement met 18 wedstrijden met een extra prijzenpot van 1,7 miljoen dollar. Dat maakte Ironman bekend in de aanloop naar het WK Ironman voor de vrouwen in Kona, Hawaii. De Ironman Pro Series is een duidelijk antwoord op de eerder aangekondigde PTO World Championship Long Distance Tour. Triatleten komen in aanmerking voor het klassement via hun vijf beste resultaten, waarvan maximum drie volledige Ironmans.

Ironman Pro Series met 18 wedstrijden

Waar PTO nog geen duidelijkheid heeft gegeven over hoeveel en welke wedstrijden in aanmerking komen voor hun PTO World Championship Long Distance Tour, die ze samen met triatlonfederatie World Triathlon organiseren, komt Ironman nu al met een volledige agenda van 18 wedstrijden. De Ironman Pro Series is verdeeld over Noord-Amerika, Europa en Oceania, met 7 races in de VS, de 70.3 Ironman Mont-Tremblant in Canada, 3 wedstrijden in Australië, het WK 70.3 Ironman in Taupo, Nieuw-Zeeland en 6 wedstrijden in Europa. Naast het WK 70.3 maken ook het WK Ironman in Nice voor de vrouwen en in Kona voor de mannen deel uit van de Ironman Pro Series. De wereldkampioenschappen blijven overigens ééndagswedstrijden.

Per wedstrijd kunnen atleten 5.000 punten voor een volledige Ironman of 2.500 punten voor een 70.3 verdienen. Voor de WK’s geldt dat daar 6.000 punten voor Nice en Kona en 3.000 punten voor Taupo tegenover staan. Bij iedere wedstrijd wordt de winnende tijd als maatstaf genomen: alle atleten die achter de winnaar finishen, krijgen een hoeveelheid punten op basis van hoe ver zij achter de winnaar finishen. Iedere seconde tijdverlies staat gelijk aan één punt verlies. Voor alle profatleten geldt: alleen de vijf beste resultaten van het seizoen gelden, met een maximum van drie volledige Ironmans.

Prijzenpot van 1,7 miljoen dollar

Aan het einde van het seizoen keert Ironman een prijzenpot van in totaal 1,7 miljoen dollar uit. De winnaar van de Ironman Pro Series krijgt 200.000 dollar, de tweede atleet 130.000 dollar en de derde atleet 85.000 dollar. In totaal wordt er vijftig atleten diep uitgekeerd. Deze prijzenpot komt als bonus bovenop het reguliere prijzengeld van de wedstrijden zelf. Bekijk hieronder het volledige wedstrijdschema van de Ironman Pro Tour:

DATEEVENTCOUNTRY
April 670.3 OceansideUSA
April 27Ironman TexasUSA
May 470.3 St. GeorgeUSA
May 1170.3 MallorcaSpain
May 1970.3 ChattanoogaUSA
June 2Ironman Hamburg (WPRO)Germany
June 870.3 BoulderUSA
June 16Ironman CairnsAustralia
June 2370.3 Mont-TremblantCanada
June 3070.3 Les Sables d’OlonneFrance
July 14Ironman Vitoria-GasteizSpain
July 21Ironman Lake PlacidUSA
August 18Ironman Frankfurt (MPRO)Germany
August 1570.3 TallinnEstonia
September 170.3 Zell am See-KaprunAustria
September 22Ironman World Championship Nice (WPRO)France
October 24Ironman World Championship Kona (MPRO)USA
December 170.3 Western AustraliaAustralia
December 14-1570.3 World Championships TaupoNew Zealand