Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel knalt naar winst in snelle 70.3 Ironman Bahrein en pakt twee op twee
Marten Van Riel wint 70.3 Ironman Bahrein (foto: Robrecht Paesen)
Nieuws

Marten Van Riel knalt naar winst in snelle 70.3 Ironman Bahrein en pakt twee op twee

De Belgische triatleet Marten Van Riel heeft zijn seizoen afgesloten met een indrukwekkende overwinning in de sterkbezette 70.3 Ironman van Bahrein. Van Riel ging in de 90 km fietsen in de aanval samen met de Duitse triatleet Wilhelm Hirsch, dit jaar nog tweede in de 70.3 Ironman Knokke-Heist achter Pieter Heemeryck. In de halve marathon hield Keep It Riel een stevig tempo aan en klopte olympische collega’s Henri Schoeman en Max Stapley. Voor Van Riel is het een mooi seizoenseinde na een jaar van ups en downs na zijn lange blessureleed. Twee weken geleden won hij ook al de 70.3 Ironman Brasil in Fortaleza.

Het niveau van het deelnemersveld was hoog in Bahrein en dat was er al meteen aan te merken in de 1.900 meter zwemmen. Een grote kopgroep van 8 triatleten kwam na 22’43 uit het water met daarbij Marten Van Riel, maar ook onder andere Hirsch, Schoeman, Stapley en Alistair Brownlee. De acht koplopers bleven in de 90 km fietsen ook lang samen, maar in de tweede helft van het fietsonderdeel ging Van Riel samen met Hirsch en Brownlee, die na 80 km helaas lek reed en uit de wedstrijd verdween, in de aanval. Ze fietsten anderhalve minuut weg van de groep. Achter de vijf achtervolgers wisselde Thor Bendix Madsen als achtste op net geen drie minuten.

Marten Van Riel in de 70.3 Ironman Bahrein (foto: Robrecht Paesen)
Marten Van Riel in de 70.3 Ironman Bahrein (foto: Robrecht Paesen)

In de halve marathon was het uitkijken of Marten de benen had om Hirsch te kloppen. De jonge Duitse triatleet heeft dit seizoen al een paar heel snelle halve marathons gelopen van 1u09 in wedstrijd. Het zat helemaal goed bij Van Riel, die aan hoog tempo begon te lopen. Hirsch kon nog even aanklampen maar na 3 km moest hij de Belg laten gaan. Halfweg de 21 km lopen kwamen Henri Schoeman en Max Stapley nog opzetten, maar Van Riel hield de Zuid-Afrikaan en de Brit constant op meer dan een minuut.

Marten Van Riel pakte een knappe zege, twee weken na zijn winst in Fortaleza. Die wedstrijd was veel minder sterk bezet, nu klopte hij wel een resem toppers en dat in een scherpe tijd. Van Riel won de 70.3 Ironman Bahrein in 3u31’21 met 1’28 op Henri Schoeman en 2’58 op Max Stapley. De Deen Emil Holm werd vierde op 3’25 voor de Italiaan Gregory Barnaby. Wilhelm Hirsch sneuvelde uiteindelijk op de zesde plaats. Voor Van Riel zit daarmee het seizoen er eindelijk op. Vanaf nu kan de focus weer op Parijs 2024.