Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kenneth Vandendriessche wint opnieuw Ironman Lanzarote triatlon en pakt slot voor WK Ironman in Hawaii
Kenneth Vandendriessche wint de Ironman Lanzarote (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Kenneth Vandendriessche wint opnieuw Ironman Lanzarote triatlon en pakt slot voor WK Ironman in Hawaii

De Belgische triatleet Kenneth Vandendriessche heeft zaterdagmiddag de loodzware Ironman Lanzarote triatlon gewonnen na een perfect ingedeelde wedstrijd waarin hij een goed tempo aanhield in de 180 km fietsen en vervolgens uitpakte met een sterke marathon van 2u39! Het is al de tweede keer dat de West-Vlaamse triatleet de Ironman Lanzarote op zijn naam schrijft. Ook in 2022 was Vandendriessche de sterkste op het eiland waar hij ook vaak op stage gaat. Zijn tweede zege in Lanzarote levert hem ook een rechtstreekse kwalificatie op voor het WK Ironman in Hawaii.

We spraken deze week nog met een ontspannen Kenneth Vandendriessche die de ambitie uitsprak om een podiumplaats te halen en een slot voor Kona. Maar hij wou vooral geen fouten maken en een slimme race doen. Dat is hem zaterdag volledig gelukt. In de 3,8 km zwemmen kon hij het verschil beperken tot 5’43 op snelste zwemmer Mikel Ugarte. De Spaanse triatleet kwam na 49’30 uit het water. In het fietsen schoof Kenneth mooi op naar de top-10. Hij hield zijn eigen tempo aan en zorgde er op die manier voor dat hij zichzelf niet opblies.

De leider in de wedstrijd, de Britse Deen Matt Palmer, blies zichzelf wel helemaal op. De vroegere Club La Santa medewerker en nog maar tweedejaars pro-triatleet ging hard te keer op het parcours dat hij als zijn broekzak kent. Na 4u35 fietsen over de 180 km, een straffe prestatie op het loodzware parcours van Lanzarote, wisselde Palmer met 6’41 op Mikel Ugarte en 7’38 op de Nederlander Pim Van Diemen. Kenneth Vandendriessche kwam als 7de van de fiets op 12’27.

Indrukwekkende marathon van 2u39

In de marathon zakte Palmer al heel snel weg. Mikel Ugarte nam de koppositie over na 10 km, terwijl zijn landgenoot Jordi Montraveta als tweede volgde. Kenneth Vandendriessche had het verschil dan al teruggebracht naar 3’16. Na 30 km ging Kenneth op en over de twee Spanjaarden. Vanaf dan lag de weg open naar een knappe overwinning en een mooie revanche voor de Ironman Zuid-Afrika waar hij eerder dit seizoen met maagproblemen moest opgeven.

Na een marathon in een indrukwekkende 2u39’23 won Kenneth Vandendriessche zijn tweede Ironman Lanzarote in 8u29’54. Jordi Montraveta werd tweede op 2’31 voor zijn landgenoot Ugarte, die op 6’44 derde werd. Kenneth treedt met zijn tweede zege in de voetsporen van Bert Jammaer, die ook twee keer de winst pakte in de Ironman Lanzarote in 2008 en 2009. Ook Frederik Van Lierde (2019), Bart Aernouts (2017) en Dirk Van Gossum (2000) wonnen eerder al een keer de Ironman Lanzarote.

Derde Belgische triatleet op WK Ironman Hawaii

Dankzij zijn overwinning is Kenneth rechtstreeks geplaatst voor het WK Ironman in Hawaii, al moet hij dan wel zorgen dat hij zondag op tijd is bij de slot award ceremony. Vorig jaar miste winnaar Arthur Horseau aanvankelijk zijn slot voor het WK in Nice omdat hij te laat was voor de prijsuitreiking. Dit jaar stond Horseau ook op de deelnemerslijst maar de Franse triatleet is lang ziek geweest en was nog niet 100% in orde. Ook Cam Wurf kwam niet aan de start omdat hij al een slot voor Kona op zak heeft. Kenneth Vandendriessche is de derde Belgische pro-triatleet die een ticket voor Hawaii op zak heeft. Eerder kwalificeerden Pieter Heemeryck en Stenn Goetstouwers zich ook al voor het WK.