Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
ITU wil succes Multisport WK en EK uitbreiden met World Cup circuit
Multisports

ITU wil succes Multisport WK en EK uitbreiden met World Cup circuit

Het Multisport Festival in Pontevedra, waar Alexandra Tondeur wereldkampioene long distance triatlon werd, was een enorm succes, met hoge deelnemersaantallen, veel publiek, internationale uitstraling en media-aandacht. Dat is ook de ITU niet ontgaan. De International Triathlon Union opent een bid process voor organisaties om mee te stappen in een gloednieuwe Multisport World Cup circuit, met competities over meerdere dagen en minstens twee verschillende sporten op het programma. Een goed plan om multisport meer onder de aandacht te brengen, maar of daar nog ruimte voor is in de nu al overvolle kalender is een andere zaak…

Twee (of drie) sporten op 1 weekend

Dat voor EK’s en WK’s de krachten gebundeld worden en de resources gedeeld worden bij 1 organisatie, is een goed plan gebleken de afgelopen twee jaar. In Pontevedra was er een heropwaardering van alle disciplines, al had de gunstige timing in april, vlak voor het seizoen echt losbarst, daar wellicht meer mee te maken. Maar de ITU ziet kansen in een multisport wereldbeker competitie. Bedoeling is dat de plaatselijke organisatie over twee of drie dagen twee disciplines organiseert. In geval van een combinatie van cross-triatlon en cross-duatlon moet er nog een derde discipline bijkomen. Dat kan LD triatlon zijn, aquatlon of duatlon.

Test-events voor toekomstige WK’s

De ITU haalt zelf twee belangrijke redenen aan voor het opstarten van dit nieuwe World Cup circuit. De belangrijkste is dat gaststeden voor de toekomstige wereldkampioenschappen en continentale kampioenschappen alvast een test event kunnen organiseren op wereldbekerniveau. Een tweede belangrijke reden is het development van atleten.

Flink gevulde kalender

Of er bij de (elite) atleten veel animo is voor nog een wereldbeker circuit is nog maar de vraag. Duatlon heeft de Powerman Series en de Franse GP, cross-triatleten en -duatleten kunnen bijna wekelijks een Xterra doen, en de langeafstandsatleten hebben naast de Challenge en Ironman triatlons nog meer dan genoeg keuze over. Bovendien moet een organisatie 20.000 € ophoesten voor de licentie en (minimum) 40.000 € prijzengeld voorzien. En dan spreken we nog niet over alle andere kosten die moeten gemaakt worden.

Extra internationale competitie, zeker voor onderbelichte sporten als duatlon en cross-duatlon, is goed, maar we zijn zeer benieuwd hoeveel organisaties tegen 15 juli hun bid dossier zullen insturen. Zelf geïnteresseerd? Het Bid document vind je hier

In 2020 wordt het Multisport WK overigens georganiseerd in Almere. Dit jaar werd België negende in de medaillespiegel met elf medailles. In Almere verwachten we natuurlijk nog meer Belgen aan de start.