Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Grensgevallen – Vlaanderen Triatlonland
Chantal Blockx op het oude treindraaistel te Weelde (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Specials

Grensgevallen – Vlaanderen Triatlonland

Trainen in Vlaanderen. Het vergt soms de nodige creativiteit. Atleten uit landelijke gebieden hebben vrijheid en weidsheid voor fiets- en looptrainingen. Het vinden van zwemwater vereist dikwijls wel een lange verplaatsing. Ook het vinden van geschikte (en toegelaten) locaties om openwater zwemsessies te voltrekken lijkt een groeiend probleem te worden. Desondanks heeft onze regio parels van locaties, al dan niet geschikt voor te trainen, maar meer dan geschikt om te bezoeken in trio met onze huisfotograaf en een atleet.

Voor deze tweede aflevering van Vlaanderen Triatlonland trokken we naar Weelde, de Antwerpse Kempen op de grens met Nederland. Chantal Blockx was onze gids langs jaagpaden, kanalen en uit gebruik geraakte grensinfrastructuur.


Je voelt dat je mentaal sterker naar die operatie toeleeft. Ook na de operatie ben je meer geneigd de koe bij de hoorns te vatten.

Het verhaal van Chantal binnen triatlonnend Vlaanderen begint in 2016 met Tria-GO, het project om herstellende oncologische patiënten terug aan het bewegen te krijgen samen met een buddy. Als buddy van haar wijlen echtgenoot zette Chantal haar eerste multisportstappen richting de Zwintriatlon. Van nul opbouwen moest ze echter niet, ze was reeds actief op de mountainbike en de fiets, maar gestructureerd zwemmen en lopen was een nieuwigheid. Tijdens haar periode als buddy werd ook bij haar kanker vastgesteld, maar zijzelf zag haar verbeterende conditie als een zegen voor, tijdens en na de operaties. “Je voelt dat je mentaal sterker naar die operatie toeleeft. Ook na de operatie ben je meer geneigd de koe bij de hoorns te vatten. Zo ging ik zelf een paar weken na de operatie ten rade om revalidatieschema’s en begeleiding te krijgen, de dokters vonden dit hoogst uitzonderlijk… De meeste van die sessies starten immers maar drie maanden na de ingreep.”

Een gruwelijke speling van het lot kwam er opnieuw begin 2018. Chantals echtgenoot Henri kreeg een tweede maal te maken met kanker en zou de strijd opnieuw moeten aangaan. Zes maand later was de strijd verloren. “We hadden nooit gedacht dat hij het gevecht opnieuw zou moeten aangaan… en dat hij het deze keer niet zou halen. Maar hij heeft 6 maanden gevochten, en je weet, een triatleet geeft niet zomaar op…”

Zwemmen op verplaatsing

Zoals overal in Vlaanderen lijkt het vinden van geschikt zwemwater ook in de Antwerpse Kempen een probleem te vormen. Hier speelt vooral de spreiding van zwembaden een grote rol.

Het kanaal Schoten-Turnhout, één van de vele waters die de streek rijk is. (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

“Voor het zwemmen in een zwembad was onze club vroeger altijd aangewezen op het zwembad van Breda, logistiek gezien niet echt aangenaam door de lange verplaatsing. Sinds de opening van Sportoase in Hoogstraten is het al een heel pakje aangenamer, ook valt het zwemmen in Sportoase te combineren met mijn woon-werk verplaatsing. Ten tijde van het Tria-GO en Tria+ project waren de zwemtrainingen in Beveren-Waas, meer dan een uur enkel als de files op de Antwerpse ring eens meevielen. Dit was te doen omdat het om een tijdelijk gegeven ging en de zwemtrainingen van Mieke Smet echt wel de moeite waren. Uiteindelijk was dit geen werkbare situatie en was één van de redenen waarom ik ben beginnen uitkijken naar een club in de steek. Zo ben ik bij Meetria terecht gekomen.


In het verleden heeft de daar de meerdaagse fietstocht Amsterdam-Brussel in goede banen geleid, dit jaar brengt de tweewieler haar van Parijs naar Brussel.

Dankzij Meetria heb ik ook de mogelijkheid om openwatersessies af te werken. De club heeft toegang tot het recreatiedomein De Mosten, vlakbij de eventsite van de Meetria triatlon (vorig weekend; red.), dit jaar zijn we al in april begonnen met zwemmen in het meer.”

200km zonder auto’s

Eenmaal buiten stedelijk gebied is Vlaanderen een mooie en gevarieerde regio om er met de fiets op uit te trekken. Als je dan nog routes kan uitstippelen die je weghouden van autoterroristen heb je helemaal gewonnen. “Je kan hier met jaagpaden en kanalen perfect een route van 200km uitstippelen zonder auto’s tegen te komen.”

Het Bels lijntje. Fietsplezier van Turnhout tot Tilburg. (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

“Van noord naar zuid loopt de oude spoorweg, het Bels lijntje. In het noorden loopt dit tot Tilburg en in het zuiden tot Turnhout. Onderweg kom je nog het kanaal Schoten-Turnhout tegen, dat aansluit op het kanaal Bocholt-Herentals. Op zijn beurt komt dit weer uit in het Albertkanaal dat in Schoten de monding heeft van Schoten-Turnhout. Met uitzondering van enkele oversteekplaatsen zijn dit allemaal jaagpaden die niet toegankelijk zijn voor wagens, ideaal om op de tijdritfiets te vertoeven.


Vanuit het niets lukte het mij om op drie maanden mezelf op te trainen tot 16km.  Dit was natuurlijk veel te kort, en uit lopen ging wel, maar mijn gemiddelde hartslag en tempo… daar gaan we even niet naar kijken!

Mijn oude liefde voor de mountainbike is nog niet uitgedoofd. Het MTB-park te Ravels biedt de mogelijkheid om de fietstechniek meer dan grondig te onderhouden. Ondertussen heb ik ook een mountainbike laten ombouwen tot gravelbike. In het Turnhoutse Vennengebied lopen redelijk wat grindwegen. Het is rustgevend om daar fietstrainingen af te werken en een gravelbike geeft toch net iets meer dat racefietsgevoel dan een mountainbike.”

Op de gravelbike door het Turnhoutse Vennengebied. (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Chantal is tevens al jaren actief bij Think Pink. In het verleden heeft de daar de meerdaagse fietstocht Amsterdam-Brussel in goede banen geleid, dit jaar brengt de tweewieler haar van Parijs naar Brussel.

Olympic Plus Triathlon of marathon

Om te lopen heb je niet veel nodig. Sommigen twijfelen zelfs aan de noodzaak van loopschoenen. Wel is het altijd aangenamer wanneer de omgeving gevarieerd, rustgevend en veilig is. “Om te lopen gebruik ik dezelfde paden als met de fiets, verkeersvrij en in de wijde natuur. Verder vind ik afwisseling belangrijk om het trainen leuk te houden. Een keer een trail lopen, een piste training, ergens een urban trail meepikken of een mega-event zoals de 20km van Brussel, houdt de variatie er in.”

Oude douaneposten worden omgetoverd tot restaurants. (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

“Lopen is nooit écht mijn ding geweest.  Althans – ik had nooit een goede begeleiding gehad – wist ik vroeger niet aan welke tempo of in welke hartslagzone ik moest lopen. In 2015 werd ik uitgedaagd om de Antwerp 10 Miles te lopen. Vanuit het niets lukte het mij om op drie maanden mezelf op te trainen tot 16km.  Dit was natuurlijk veel te kort, en uit lopen ging wel, maar mijn gemiddelde hartslag en tempo… daar gaan we even niet naar kijken! 

Een jaar later deed ik opnieuw mee, toen was ik reeds in begeleiding bij Rudi Frankinouille vanuit het Tria-GO project. Het verschil was enorm, vooral het gemak waarmee het ondertussen ging. Ik heb sindsdien elk jaar de Antwerp 10 Miles gelopen, zelfs met de nodige operaties tussendoor.  Door steeds met de juiste begeleiding terug op te bouwen, eerst via Rudi (Tria-GO) en later via Walter Vorsselmans (Meetria), kon ik mij jaar op jaar verbeteren.  Als beginnende sporters mij nu vragen hoe ze aan lopen moeten beginnen, is mijn advies simpel.  Zoek een goede coach, die een conditietest kan afnemen en jou persoonlijke schema’s en trainingsadvies kan geven.

Voor mij blijft lopen wel vooral leuk in combinatie met triathlon, al heb ik ondertussen voor het goede doel (Think Pink) al meermaals een halve marathon gelopen. Op dit moment kriebelt het wel om misschien in oktober toch eens te proberen om een hele marathon te lopen, denk dat elke loper dat op geven moment op z’n bucketlist ziet verschijnen. Al gaat het lopen goed, momenteel moet ik me nog wat meer focussen op het fietsen, voor de Olympic Plus Triathlon in Londen eind juli. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik pas daarna beslis of ik door train voor de marathon van Brugge… Wat denken jullie?”

Schoten-Turnhout by night. (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Wil je weten waar en wat Chantal echt traint? Check dan snel haar Strava profiel of, gezien daar niet veel opstaat, haar Instagram!

Herlees hier de vorige aflevering van Katrien Verstuyft.