Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tria-Go! Triatlon na kankerbehandeling
Nieuws

Tria-Go! Triatlon na kankerbehandeling

Tria-Go!Hoe bereid je je na een kankerbehandeling het best voor op een sportuitdaging van formaat? En hoe belangrijk is steun van je omgeving? Op deze en andere vragen zoekt Tria-GO! een antwoord. Tijdens dit uniek en vernieuwende onderzoeksproject van UZA, de nationale borstkankercampagne Think-Pink en AZ Monica verleggen twaalf deelnemers samen met hun buddy’s, peters en meters grenzen. Hun doel: op 7 september met heel het team de eindmeet halen van de Zwintriathlon.

Tria-GO! is een persoonlijk, sociaal, en wetenschappelijk project waar het effect van duursport op het mentale en fysieke welzijn van lotgenoten wordt nagegaan. Het ontstond binnen MOCA, het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen van UZA en AZ Monica.

Prof. Marc Peeters, diensthoofd van MOCA en deelnemer als peter van het project toont het belang van de problematiek aan: “Per jaar zijn er ongeveer 65.000 nieuwe gevallen van kanker in ons land. Onder wie meer dan 10.000 patiënten met borstkanker. Dit is een relatief jonge populatie. Multidisciplinaire zorg is uiterst belangrijk. De patiënt moet het gevoel hebben goed omkaderd te zijn.”

Tria-Go!Kanker geeft immers aanleiding tot zowel fysieke als psychologische en sociale problemen op korte en lange termijn. Het 3 maanden durende revalidatieprogramma voor kankerpatiënten gaat in op die 3 aspecten. De patiënt krijgt een aangepast trainingsschema en psychologische begeleiding. Dit gebeurt in groep, zodat lotgenoten elkaar kunnen vinden en zich begrepen voelen. Prof. Gaetane Stassijns, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie van UZA en deelnemer als meter van het project: “Als je als kankerpatiënt de kans krijgt om langer te leven, dan moet dat leven kwaliteitsvol kunnen zijn. Daar moeten we als zorgverleners naar streven. Bovendien tonen studies aan dat beweging in het algemeen en een dergelijke multidisciplinaire aanpak in het bijzonder de kans op herval na kanker verlagen.”

Op zoek naar optimale duurtraining en haar effecten

“De vraag om die revalidatie te kunnen verder zetten na 3 maanden stijgt”, vervolgt prof. Stassijns. “Dit betekent niet dat we iedereen aanraden voor een triatlon te trainen. De juiste professionele omkadering is onontbeerlijk. Onze deelnemers worden van dag tot dag gemonitord, en hun programma wordt tijdig aangepast aan de hand van die cijfers en onze observaties.” Coach Rudi Frankinouille, erkend triatlontrainer van SPORTS, UZA: “Die rustige opbouw en voldoende laag gedoseerde inspanningen zijn vaak stressreducerend. Ook dat willen we bekomen. Anders wordt het project te zwaar en te inspannend, met mogelijks een vroegtijdige drop-out.”
Met Tria-GO! willen onderzoekers nagaan welke invloed duursport heeft op het mentale welzijn en de fysieke fitheid van lotgenoten. Ook het sociale luik nemen ze onder de loep. Het trainingstraject biedt inzicht in optimale revalidatiemogelijkheden en de beste aanpak om na een kankerbehandeling een sportieve krachttoer neer te zetten.

Het trainingsprogramma

Het trainingsprogramma wordt heel rustig opgebouwd. In het begin gaat veel aandacht naar zwemtechniek en stabiliteits-, coördinatie- en houdingsoefeningen voor het lopen. Hebben de deelnemers de technieken voldoende onder de knie, dan starten de rustige duurtrainingen. De fietstrainingen starten later omdat de conditie hierbij sneller opgebouwd wordt. “Op de windweerstand na is de Zwintriathlon een vlakke wedstrijd. We hoeven dus niet op zware hellingen te trainen”, licht Frankinouille toe. “Alle deelnemers worden tijdens het sporten gemonitord met een Polar-hartslagmeter en opgevolgd via een online coachingprogramma, Trainingpeaks. Beiden zijn sponsors van het project. Zo kan ik op dagelijkse basis hun trainingsarbeid en hartslagtijdens inspanning monitoren. Op basis van de resultaten van de voorbije week passen we het trainingsschema individueel aan. Er zijn ook bijkomende inspanningstesten gepland in maand 4 en maand 8, om de evolutie nauwkeurig en accuraat kan gemeten worden.”

De deelnemers aan het project zullen in de voorbereiding ook nog deelnemen aan de Antwerp 10 miles, de Bike for Think-Pink Challenge in Bonheiden, Bike for Think-Pink Classic (80 km). Daarna staan ook de Triatlon van Vlaanderen en Mr T sprint triatlon Gent op het programma om uiteindelijk om 7 september aan de start te komen in Knokke.