Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ook Marten Van Riel pakt WTS podium in Edmonton, Geens in valpartij
Marten Van Riel met zijn eerste WTS podium in Edmonton (foto: ITU/Wagner Araujo)
Nieuws

Ook Marten Van Riel pakt WTS podium in Edmonton, Geens in valpartij

Na de winst van Jelle Geens in Montreal en de derde plaats in Hamburg, zorgde Marten Van Riel opnieuw voor een Belgische podiumplaats in de WTS sprinttriatlon van Edmonton. Tot anderhalve kilometer voor de finish leek het tussen Marten Van Riel en Johnny Brownlee te gaan om de zege, maar in de slotkilometer kwamen wereldkampioen Mario Mola en Hayden Wilde terug. Jelle Geens werd uitgeschakeld door een massale valpartij vlak voor de wissel.

Massale valpartij met Jelle Geens

Marten Van Riel kwam als tweede uit het water na 750 meter zwemmen, in de voeten van Vincent Luis. Samen met de Fransman, met Johnny Brownlee, Ben Kanute en Matt Hauser slaagde Marten er in om vooruit te blijven tijdens de 20 km fietsen. De vijf koplopers, met veel kopwerk van Van Riel, hielden de achtervolgende groep op 25 seconden.

In die achtervolgende groep zat ook Jelle Geens, maar hij werd uitgeschakeld na een massale valpartij vlak voor de laatste wissel. Gelukkig was hij in orde en kon hij Marten verder aanmoedigen.

Van Riel tegen Brownlee

Marten Van Riel volgde op de hielen van een herboren Johnny Brownlee. Met zijn twee liepen ze weg van de andere koplopers. Tot anderhalve kilometer voor de finish leek het tussen Brownlee en Van Riel te gaan, maar dan kwamen Mario Mola en Hayden Wilde terug uit de grote achtervolgende groep. Brownlee had dan al een versnelling geplaatst. Mola probeerde er nog naar toe te gaan, maar Brownlee was te sterk.

Marten Van Riel vlak achter Johnny Brownlee in Edmonton (foto: ITU/Wagner Araujo)

Johnny Brownlee won in 54’52. Mario Mola pakte in 54’57 de tweede plaats. En op slechts tien seconden van de winnaar zette Marten Van Riel zijn beste prestatie ooit uit zijn hele carriere neer. Na de twee podiumplaatsen voor Jelle Geens in Montreal en Hamburg schreef nu Marten geschiedenis met een derde Belgische podium in de World Triathlon Series.

“Hele carriere gewacht op dit moment”

“Ik heb mijn hele carriere op gewacht op dit moment, dus ik ben super blij met dit resultaat,” vertelde Marten. “Ik was er al een paar keer dichtbij, maar vandaag lukte het allemaal. Ik ben heel blij met mijn loopconditie. Ik loop goed, zelfs in de grote groep, dus ik moet het de laatste tijd zelfs niet hebben van mijn typische aanvallen op de fiets. Vandaag vielen de twee samen: de breakaway op de fiets en een sterke run.”

“Motiveren elkaar bij de Belgen”

Het viel de internationale commentatoren op hoe sterk de Belgische triatleten voor de dag komen de laatste tijd. “We hebben een hele goeie sfeer bij de Belgen, we zijn met vier sterke atleten. En sinds de podiumplaatsen van Jelle Geens motiveren we elkaar om naar een hoger niveau te geraken,” aldus Marten.

Het was de tweede straffe stoot van de dag na de sterke prestaties van Claire Michel, die vierde werd bij de vrouwen in Edmonton, en Valerie Barthelemy!