Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alistair Brownlee gaat vol voor Tokio: “Ik win liever op de Spelen dan in Hawaii…”
Alistair Brownlee Europees kampioen in Weert in 2019 (foto: 3athlon.be/Tom Verelst)
Nieuws

Alistair Brownlee gaat vol voor Tokio: “Ik win liever op de Spelen dan in Hawaii…”

De Britse tweevoudige olympische kampioen triatlon Alistair Brownlee gaat zich in 2020 focussen op de Olympische Spelen in Tokio. Het hing al langer in de lucht en Alistair Brownlee liet eerder al wedstrijden – waaronder Ironman 70.3 Dubai – schieten om zich te focussen op de Olympische Spelen, maar nu heeft hij zich voor het eerst echt uitgesproken over het feit dat hij zich inderdaad wil laten zien in Tokio. Na zijn gouden medailles in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016), hoopt de Brit dit kunstje nog eenmaal te herhalen: ‘Ik win de Olympische Spelen liever dan dat ik op Hawaii win. Deze wedstrijd is zó belangrijk.”

“Als twaalfjarig jochie droomde ik ervan”

Daarmee haalt hij dus direct alle twijfels uit de lucht: ondanks dat Brownlee zich met zijn overwinning bij Ironman Western Australia al heeft gekwalificeerd voor Hawaii en daar – hoogstwaarschijnlijk – ook zal starten, is zijn belangrijkste doel voor dit seizoen dus Tokio. ,,Dat had ik een jaar geleden nooit gedacht,” vertelde Alistair Brownlee bij BBC News, “omdat ik toen te maken had met een zeer vervelende blessure. Toen wilde ik vooral weer kunnen lopen en daar ook van kunnen genieten. Het afgelopen jaar ging het echter de goede kant op, heb ik helemaal geen last meer gehad en kon ik me uitstekend voorbereiden op de komende maanden.”

Alistair Brownlee op Palani Road in de Ironman Hawaii 2019 (foto: 3athlon.be/Peter Croes)

Daarom besloot Brownlee om zich dus weer op te maken voor een nieuwe Olympische droom. ,,Ik wil racen op het hoogste niveau. Als twaalfjarig jochie wilde ik al naar de Olympics, dus om deze kans nu te negeren, zou eigenlijk heel stom zijn.”

Zit derde olympische titel er in?

Dan over zijn kansen, want ook Brownlee begrijpt dat het – onder andere door zijn leeftijd van 32 – dit keer misschien wel lastiger dan ooit zal worden opnieuw goud mee naar huis te nemen. ,,In het ideale scenario sta ik in Tokio aan de start met het idee dat ik kan winnen. Maar misschien sta ik wel aan de start met het idee dat een derde plaats het hoogst haalbare is of met het idee dat ik beter een andere Britse atleet kan helpen. Ook dan zou ik zeer tevreden zijn.”

“Ik win liever op Spelen dan in Hawaii”

Als hij moet kiezen tussen een overwinning op het WK Ironman in Hawaii en een derde olympische titel, dan is Alistair duidelijk. “Ik zou liever op de Spelen winnen dan in Hawaii. Een olympische titel betekent zoveel meer. Er is iets heel speciaals aan de Spelen. Het heeft een emotionele betekenis voor me, eigenlijk heeft het een emotionele betekenis voor iedereen. Waar ter wereld je ook bent, de Olympische Spelen zijn altijd speciaal,” aldus Brownlee.

Bekijk hier het volledige interview met Brownlee op BBC News.