Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgian Hammers knap vijfde in WK Mixed Team Relay in Hamburg
De Belgian Hammers vlak voor de start van het WK in Hamburg met Erwin, Claire, Jelle en Valerie (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Belgian Hammers knap vijfde in WK Mixed Team Relay in Hamburg

De Belgian Hammers zijn knap vijfde geworden op het WK Mixed Team Relay in Hamburg, waar de medailles zoals verwacht naar de toplanden Frankrijk, USA en Groot-Brittanie gingen. De twee vrouwen en twee mannen per ploeg moesten telkens 300 meter zwemmen, 6,5 km fietsen en 1.700 meter lopen. Voor de Belgian Hammers startte Valerie Barthelemy als eerste triatlete, gevolgd door Jelle Geens, Claire Michel en Erwin Vanderplancke. De Mixed Team Relay is de nieuwe olympische discipline in triatlon op de Olympische Spelen in 2021. Daarom was dit wereldkampioenschap een mooie graadmeter voor de Hammers, ook al kon een geblesseerde Marten Van Riel er niet bij zijn. De vaststelling is dat met Marten erbij en een volledig herstelde Claire Michel, de Belgen zeker mee kunnen spelen voor de medailles in Tokio, al waren in Hamburg een aantal toplanden als Nieuw-Zeeland en Canada er niet bij…

Val brengt Belgie naar 3de plaats

Valerie Barthelemy aan de leiding in de Mixed Team Relay in Hamburg (foto: 3athlon.be)

Valerie Barthelemy ging als eerste van start voor de Belgian Hammers en ze ging meteen op kop in de 300 meter zwemmen. Ze kwam als derde uit het water en volgde na de wissel als vijfde op de fiets. Val nestelde zich in een kopgroep van dertien atletes, op een nat fietsparcours waarop ze twee rondjes moesten afleggen. Valerie wisselde na de 6,5 km fietsen als eerste en ging ook in het lopen aan de leiding, al moest ze al snel het gezelschap van de Amerikaanse Taylor Spivey en de nieuwe wereldkampioene Georgia Taylor-Brown voor Groot-Brittanie dulden. De wereldkampioene bracht Groot-Brittanie aan de leiding na de eerste leg, met 13 seconden voorsprong op de USA en de Belgian Hammers.

Jelle Geens houdt Hammers op plaats 2

Leo Bergere en Jelle Geens in de achtervolging op Blummenfelt (foto: 3athlon.be)

Jelle Geens nam in derde positie over van Valerie Barthelemy. Het was opvallend om zien dat door de corona-maatregelen er geen handklap volgde bij de aflossing, een regel door World Triathlon opgesteld. Jelle zwom goed en kwam als vijfde van een kopgroepje van tien uit het water. In het fietsen ging Snelle Jelle, zaterdag nog knap vierde in het individuele WK, even kort aan de leiding, maar de andere 6 koplopers kwamen terug. De Noor Kristian Blummenfelt, die gisteren niet mee wou werken met Geens om het gat naar de koplopers te dichten, reed nu wel weg en pakte een tiental seconden voorsprong. Blummenfelt leidde met 12 seconden in de wissel. Jelle zat in het groepje van zes achtervolgers met Groot-Brittanie, USA, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Noorwegen bleef op kop en Jelle Geens liep naar de tweede plaats op 13″ van Blummenfelt.

Claire Michel net niet mee met kopgroep

Claire Michel komt als 4de uit de wissel (foto: 3athlon.be)

Claire Michel loste Jelle Geens af in tweede positie, samen met Cassandre Beaugrand, in achtervolging op de Noorse Stine Dahl, die in het zwemmen al snel werd teruggepakt. Claire kwam als vijfde uit het water op een paar seconden van Frankrijk, Groot-Brittanie, USA en Noorwegen. Bij het uitkomen van de wisselzone miste Claire Michel op een haar na de aansluiting met Learmonth (GB), Zaferes (USA) en Beaugrand (FR). Het verschil bedroeg bij de laatste wissel iets meer dan een halve minuut.

Erwin Vanderplancke houdt stand

Erwin Vanderplancke lost Claire Michel af (foto: 3athlon.be)

Na de derde leg werd duidelijk dat het voor de medailles zou gaan tussen de drie favoriete landen: Frankrijk, Groot-Brittanie en de USA. Erwin Vanderplancke nam over van Claire Michel op 48 seconden van de drie toplanden. Vanderplancke zwom sterk en hield Belgie op de vierde plaats op 54 seconden van de drie koplopers.

Dorian Coninx voor titelverdedigers Frankrijk ging op de fiets in de aanval. Alex Yee voor de Britten moest als eerste lossen en ook Morgan Pearson (USA) moest Coninx laten gaan. Erwin Vanderplancke volgde in de slotronde op 1’09 van Frankrijk, maar liep wel in op Groot-Brittanie. In de wissel kwamen Denemarken en Noorwegen nog dichtbij onze landgenoot en dus werd het in de laatste 1,9 km lopen nog een strijd voor plaatsen 4, 5 en 6.

Topfavorieten Frankrijk, USA en Groot-Brittanie vooraan

Frankrijk voor 3de jaar op rij wereldkampioen Mixed Team Relay (foto: 3athlon.be)

Frankrijk pakte voor het derde jaar op rij de wereldtitel Mixed Team Relay en had daarvoor zelfs wereldkampioen Vincent Luis niet nodig. Les Bleus haalden het in 1u18’25. De Verenigde Staten werden tweede op 8 seconden en Groot-Brittanie pakte het brons op 34 seconden. In een langgerekte eindspurt was wereldkampioen 70.3 Ironman Gustav Iden net iets te snel voor een sterke Erwin Vanderplancke. Noorwegen werd vierde op 1’13 en de Belgian Hammers knap vijfde op 1’19. Top-5 was ook het doel vooraf, dus missie geslaagd voor de Belgische triatleten en mooie vooruitzichten naar Tokio 2021…