Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
23 jaar Frederik Van Lierde – deel 2: Debuteren op de lange afstand met Europees goud
Frederik Van Lierde Europees kampioen in Brasschaat in 2007 (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)
Afscheid Frederik Van Lierde

23 jaar Frederik Van Lierde – deel 2: Debuteren op de lange afstand met Europees goud

Vandaag draaien we de klok 13 jaar terug in ons carriere-overzicht van 23 jaar Frederik Van Lierde, die in juni 2007 op een keerpunt komt in zijn carriere en in het park van Brasschaat iedereen verrast met een Europese titel in zijn eerste long distance triatlon. We maakten het van dichtbij mee in het kasteel van Brasschaat van waar 3athlon.be toen al de wedstrijd live volgde en onze hoofdredacteur speaker was. Iedereen keek vooral naar Bert Jammaer en Gerrit Schellens en met Stephen Bayliss , Jonas Colting, Joe Gambles, Jens Koefoed en Jimmy Johnsen stonden er flink wat Europese toppers aan de start. Maar die miskeken zich allemaal op de leider, die van start tot finish aan kop ging: Frederik Van Lierde.

“Wat een week, met de geboorte van Simon”

Het was overigens een topweek voor de triatleet uit Menen, dat weet Frederik nog goed. “Ja, het EK in 2007 zal ik nooit vergeten. Het was een ‘vreet week’. Simon was die week geboren en zaterdag en zondag moest ik in Brasschaat zijn, terwijl Sofie net terug was van de kraamkliniek. In de wedstrijd was ik meteen vanaf het zwemmen weg. In het fietsen en het lopen heb ik mijn voorsprong uitgebreid. Ik bleef altijd op kop en dat live op Sporza, dat was top.”

Voor Frederik was het een keerpunt in zijn carriere. Zijn internationale ITU-carriere op de olympische afstand kwam niet echt van de grond en eind 2006 dreigde hij zijn topsport-contract te verliezen. Maar in 2007 bleek plots dat Fre aanleg had voor de lange afstand “Ik besefte wel dat Rutger Beke en Marino Vanhoenacker niet meededen in Brasschaat, maar het was toch een mooie binnenkomer op de lange afstand. Het was overigens het eerste jaar dat ik bij Pieter Timmermans trainde. Eigenlijk wel gek, eind 2006 leek het alsof ik gedaan had als topsporter bij Defensie, maar ik kreeg alsnog de kans om mij te bewijzen op de lange afstand, en patat…” aldus Frederik.

Jonas Colting loopt 4 minuten in

Frederik had veertig seconden gepakt in de 1900 meter zwemmen op Stephen Bayliss en Bert Jammaer, maar die slaagden er niet in om dichterbij te komen op de fiets. Ook andere favorieten als de Denen Jens Koefoed en Jimmy Johnsen, die toen samen met Gerrit Schellens en de Zweed Jonas Scholting tot de top behoorden op de EK’s long distance, kregen op het vlakke maar bochtige parcours in de Noorderkempen serieus op hun doos.

In het lopen werd het nog enorm spannend. Bij de Zweed Jonas Colting sloeg de turbo aan in het lopen en ronde na ronde kwam hij in het park van Brasschaat dichterbij Frederik. Colting zou uiteindelijk bijna vier minuten sneller lopen dan Frederik, maar die werd vooruitgestuwd door het enthousiaste publiek en na 3u41’49, met nog slechts 50 seconden voorsprong op Colting, zorgde Frederik voor een eerste kippenvelmoment op de lange afstand. Een nieuwe topper was geboren…