Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatlon van Viersel stapt mee in Triathlon Nations Cup met Oud-Gastel en Aarschot
Ruben Geys in 2019 eindwinnaar van de Triathlon Nations Cup (foto: Ann Denayer)
Nieuws

Triatlon van Viersel stapt mee in Triathlon Nations Cup met Oud-Gastel en Aarschot

De Triathlon Nations Cup, het circuit van drie triatlon-wedstrijden over de minder voor de hand liggende 1/3de afstand, wordt in 2021 een echte Holland-België, want de 1/3de triatlon van Viersel neemt de plaats in van het Duitse Bonn en wordt meteen de finale van het circuit waarvan ook Oud-Gastel en Aarschot deel uitmaken. De 1/3de triatlon is in ons land vooral al jaren bekend van de klassieker in Aarschot: de Hageland Power Triatlon, een wedstrijd met 1500 meter zwemmen, 60 km fietsen en 15 km lopen, ofwel 1/3de van de afstanden van een volledige triatlon. Viersel was een van de weinige wedstrijden die ondanks Corona toch konden doorgaan in augustus dit jaar en toen werd de 1/3de wedstrijd voor het eerst aan het programma toegevoegd. Katrien Verstuyft en Tom Suetens wonnen die eerste 1/3de triatlon van KTT.

Viersel neemt plaats van Bonn in

Een maand geleden maakte de organisatie van de Duitse triatlon in Bonn bekend dat er na dertig jaar een einde komt aan de Energie und Wasser Bonn Triathlon. Dat heeft meerdere oorzaken. Ten eerste hadden de organisatoren van het eerste uur – Günter Gies en Joachim Sommershof – aangegeven dat ze er na drie decennia mee zouden stoppen. Ten tweede kampte de organisatie met problemen om nog steeds een geschikt parcours uit te zetten nabij de Duitse stad. Erg jammer, want de samenwerking tussen de drie organisaties van Bonn, Oud Gastel en Aarschot was succesvol en werd ook door triatleten erg gewaardeerd. In 2020 kreeg de Triathlon Nations Cup geen vervolg vanwege de coronacrisis.

In het najaar startten Aarschotse en Gastelse organisatoren het (virtuele) overleg weer op met de intentie om een doorstart te maken voor 2021. Een direct alternatief in Duitsland was niet voorhanden, maar de organisatoren van Viersel waren erg geïnteresseerd in het circuit. Onlangs werden de drie organisaties aan elkaar voorgesteld en kwam het snel tot een akkoord om in 2021 de Triathlon Nations Cup met wederom drie 1/3de triatlons op de sportkalenders te plaatsen.

Van juni tot augustus

Het circuit start op 26 juni in Oud-Gastel, waar de finishzone de laatste jaren wordt omgetoverd tot het Wim van den Broek-plantsoen en waar de hoofdredacteur van 3athlon.be zelf nog de finish haalde van zijn eerste 1/3de triatlon in 2015. Aarschot is al jaren een vaste waarde op de Belgische kalender. In 2021 organiseert AATT, het Aarschots Triatlon Team, de Hageland Power Triatlon op 18 juli. Het circuit wordt afgesloten met de 1/3de triatlon van Viersel op 29 augustus tijdens het triatlonfestival van het Kempisch Triatlon Team.

In 2019 werd Ruben Geys de eerste eindwinnaar van de Triathlon Nations Cup. Nu Bonn wegvalt en de drie wedstrijden op korte afstand van elkaar plaatsvinden, verwachten we in 2021 nog meer triatleten die voor het eindklassement zullen gaan.