Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel bij World Triathlon: “Ik wil niet 4de of 5de worden, ik mik echt op een medaille”
Marten Van Riel maakt het mooi af in de Mixed Team Relay in Lissabon (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Marten Van Riel bij World Triathlon: “Ik wil niet 4de of 5de worden, ik mik echt op een medaille”

Bij World Triathlon, de internationale triatlonfederatie, wordt verder afgeteld naar de Olympische Spelen met aanstaande maandag de mannen en dinsdag de olympische triatlon bij de vrouwen. In de filmpjes richting Tokyo 2020 kregen we al het 60 Seconds Profile van Jelle Geens, die daar als medaillekandidaat genoemd werd, en nu is het tijd voor de ‘Tokyo Thoughts’ van die andere medaille-kandidaat Marten Van Riel. En natuurlijk krijgt hij de vraag voorgeschoteld: “Wat als je geklopt wordt door Jelle Geens?” En dat kan Keep It Riel blijkbaar best hebben. “Dan hebben we nog de Mixed Team Relay als tweede kans en het zou voor België geweldig zijn als we een medaille pakken…”

Marten Van Riel heeft op een heel andere manier naar Tokio kunnen toewerken dan destijds naar Rio. “Voor Rio heb ik hard moeten knokken en punten moeten pakken om er aan de start te staan. Voor Tokio was ik eigenlijk al twee jaar zeker dat de kwalificatie binnen was. In België geldt vooral de olympic ranking en daarin stonden Jelle en ikzelf redelijk hoog en hadden we een hele voorsprong op de andere jongens, die meestal allemaal ook een pak jonger zijn. Dus ik heb nu meer ontspannen naar de Spelen kunnen toewerken, maar het heeft een jaar langer geduurd. Dit is ons piekmoment en hier heb ik vijf jaar op gewacht,” zegt hij voor de camera van World Triathlon.

Tijdens de corona-pandemie wist hij zich goed bezig te houden. “Ik ben blijven doen wat ik graag doe: hard trainen zodat ik ’s avonds lekker moe kon gaan slapen. Ik heb heel wat leuke dingen gedaan, lange trainingsritten, lange loopjes die in een normaal trainingsschema niet zouden passen. Mijn record is nu een fietsrit van 350 km. En ik heb ook een marathon gelopen, dus wat langere afstanden,” lacht hij.

“Ik wil beter doen dan in Rio en ik mik op een medaille”

Marten Van Riel is heel ambitieus en droomt luidop van een medaille. “Ik heb erg hoge verwachtingen. Ik wil sowieso beter doen dan in Rio waar ik zesde werd. Maar ik wil absoluut niet vierde of vijfde worden, ik mik deze keer echt op een medaille. Ik heb er de afgelopen jaren alles aan gedaan en ik denk dat ik wel kans maak. Maar het zal zeker niet gemakkelijk zijn,” vertelt Marten.

Op de vraag wat hij ervan vindt, mocht Jelle Geens hem kloppen, moet Marten niet eens lang nadenken. “Ik zou er niets mee inzitten,” legt hij uit. “Met de Mixed Team Relay krijgen we nog een tweede kans op een medaille. Ik hoop echt dat hij het ook goed doet, maar het is natuurlijk duidelijk dat ik hem graag wil kloppen. Het zou geweldig zijn voor ons land om hoe dan ook een medaille te pakken. Het is best wel bijzonder voor een klein landje als België om twee mannen en twee vrouwen te hebben die op het hoogste internationaal niveau meestrijden. Ik denk dat we een kans maken, want we hebben een sterke ploeg. We zijn misschien niet meteen één van de favorieten, maar we zijn gegroeid en we zijn uiteindelijk allemaal fysiek klaar dus wie weet kunnen we meedoen voor de medailles, als alles meezit op die ene dag,” aldus Marten, die het verder nog heeft over de voorbereidingen op de hitte en de andere favorieten.