Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Het geheim van het succes van triatleet Ruben Geys: “Warming-up is zeer belangrijk”
Triatleet Ruben Geys gebruikt de Fascia bal van Blackroll tijdens zijn opwarming (foto: Jean-Luc Massagé RR)
Extra

Het geheim van het succes van triatleet Ruben Geys: “Warming-up is zeer belangrijk”

De Belgische triatleet Ruben Geys brak in 2021 door op de lange afstand met een knappe overwinning in de Nederlandse hele triatlon, de Frysman, en winst in de 70.3 Ironman Wesfriesland. Deze winter is Ruben alweer hard aan het trainen met het oog op het 2022 triatlon-seizoen, waarin hij aan twee gerenommeerde Challenge triatlons wil meedoen. Maar de training is niet het enige dat tot de triatlon-successen van Ruben leidt. “Ook de warming-up is zeer belangrijk”, legt de triatleet uit Balen uit.

Tegelijkertijd is Geys de eerste die toegeeft dat hij er ook niet altijd zin in heeft en er zeker ook niet altijd tijd voor vrijmaakt. “Het hangt een beetje van de training af, en ook van het seizoen. In de winter, wanneer je spieren koud zijn, doe ik het bijvoorbeeld veel serieuzer dan in de zomer. En voor een lange, rustige herstelduurloop sla ik het vaak ook over. Maar, als ik een pittige intervaltraining op het programma heb staan, dan maak ik mijn spieren van tevoren zeker los.”

Foam rollers favoriet

Geys gebruikt daar verschillende producten van Blackroll voor, omdat dat hem naar eigen zeggen weinig tijd kost, maar toch effectief is. Vooral de foam rollers zijn voor hem favoriet. “Een kwestie van even twee minuten links en rechts rollen en ik merk direct dat mijn voeten, enkels en kuiten veel minder stijf zijn. Iedere triatleet kent dat gevoel, wanneer je begint te lopen en je de eerste kilometers stram aanvoelt. Die stijfheid verdwijnt na een paar minuten wel, maar dankzij de foam roller heb je er ook die eerste meters geen last van. Ideaal. Mijn vriendin (triatlete Birgit Massagé, redactie) voorkomt er zelfs ontstekingen mee. Wanneer zij de foam roller gebruikt, heeft ze veel minder last van een ontstoken pees in haar voet.”

Elastische band voor het zwemmen

Voor het zwemmen gebruikt Geys logischerwijs een hele andere warming-up. “Dan gebruik ik de elastische ‘multi band’ van Blackroll, waarmee ik mijn armen, rug en schouders goed kan losgooien. Het mooie van die band is dat je heel eenvoudig zelf kunt bepalen op wat voor intensiteit je de oefeningen doet.”

Fietsen: Fascia bal vermindert stijfheid

Voor, maar zeker ook ná het fietsen, gebruikt Ruben bij voorkeur een zogeheten Fascia bal. “Die leg ik dan onder mij, terwijl ik op de grond zit en mijn lichaam met mijn handen ondersteun. Vervolgens kan ik die bal over mijn spieren laten rollen. Tijdens en na een pittige tijdrit heb je nogal eens stijve spieren in dat gebied, maar met een Fascia bal kun je dit relatief makkelijk verminderen en zelfs wegkrijgen.”

Lekker buiten opwarmen

Volgens Geys is een groot voordeel van de Blackroll-producten dat ze nooit verslijten én dat je ze buiten kunt gebruiken. “Ik ben triatleet geworden omdat ik heel erg van de natuur houd. En van in de natuur sporten. Dan is het natuurlijk prettig dat je ook je warming-up gewoon buiten kunt doen.”

Doelen 2022: Roth en als het lukt, ook Almere

Ondertussen kijkt Ruben natuurlijk ook al vooruit naar aankomend seizoen en zijn wedstrijden staan al gepland. “Ik ga racen in Brouwersdam en wil Challenge Roth doen. En als het lukt, pak ik Challenge Almere-Amsterdam ook nog mee. Daar heb ik al eens geracet en die wedstrijd ligt mij heel erg goed. Ik rijd supergraag op het vlakke en het is gewoon een toffe race.” Geys heeft een persoonlijk record van 8u40 uur op de hele triatlon.