Alexandra Tondeur nu ook op podium Triathlon L van Alpe d’Huez, Jan Petralia beste Belgische man
Alexandra Tondeur naast Svenja Thoes en winnares Barbara Riveros Triathlon L Alpe d'Huez 2022 (foto: Triathlon Alpe d'Huez RR)

Alexandra Tondeur is donderdag derde geworden in de long distance triatlon van Alpe d’Huez en is zo bezig aan een indrukwekkende reeks podiumplaatsen, met de 2de plaats in de Ironman Nice, zilver in de Ironman Thun en dinsdag ook al een tweede plaats in de duatlon van Alpe d’Huez. En dat allemaal op een paar weken tijd. Tegen winnares Barbara Riveros was geen kruid gewassen. Zij vloog na de 2,2 km zwemmen omhoog tijdens de 118 km fietsen met 3.200 hoogtemeters en stond ook in de lastige 20 km lopen haar leidersplaats niet meer af. Bij de mannen won Leon Chevalier en vielen een aantal Belgische pro’s uit. Duatleet Jan Petralia was de beste Belg op de 11de plaats.

Derailleur van Kenneth kapot

Kenneth Vandendriessche was aan een serieuze inhaalrace bezig toen zijn versnellings-apparaat het helaas begaf. Kenneth legde nog op een drafje de weg af naar de wisselzone maar begon niet meer aan het lopen. Victor Alexandre had een minder zwemnummer maar rukte op de fiets op van de 28ste naar de 8ste plaats. Maar ook hij viel tijdens het lopen uit. En zo kwam Jan Petralia op plaats 11 postvatten als eerste Belg. De duatleet deed dinsdag nog de duatlon in een voor hem zeer trage tijd van 3u19’09 maar dat was vooral om mama Griet Devriese en zus Fien Petralia mee naar hun duatlonfinish te begeleiden. In de long distance triatlon kon hij wel voluit gaan.

5de klimtijd op de Alp voor Jakke Petrol

Jan Petralia is de op 4 na snelste klimmer over de 21 bochten van Alpe d'Huez (foto: Stijn De Wilde RR)
Jan Petralia is de op 4 na snelste klimmer over de 21 bochten van Alpe d’Huez (foto: Stijn De Wilde RR)

Na een 57ste plaats in het zwemmen, rukte Jakke Petrol (met de op 4 na snelste klimtijd op Alpe d’Huez zelf) op naar de 13de plaats en in het lopen maakte hij nog 2 plaatsen goed. Jan werd elfde in 6u12’12 op 31 minuten van winnaar Leon Chevalier. De Franse triatleet had maar liefst 18 minuten voorsprong op zijn landgenoot Simon Viain. De Spanjaard Albert Moreno werd derde op meer dan 20 minuten. Siebe De Winter werd 24ste en Pieter Luyckx pakte sterk uit met een 26ste plaats overall, als 4de age grouper en winnaar van de M20 categorie.

Barbara Riveros 30ste overall

Bij de vrouwen kregen we een indrukwekkende solo van Barbara Riveros. De Chileense triatlete toonde haar klimcapaciteiten en zette in de 118 km fietsen en met een toptijd op de Alpe d’Huez zelf de concurrentie op grote achterstand. De Duitse topper Svenja Thoes maakte in de 20 km lopen nog drie minuten goed, maar ze kwam uiteindelijk ruim 8 minuten te kort. Barbara Riveros won op Alpe d’Huez in 6u35’00 en werd 30ste overall. Svenja Thoes werd tweede op 8’39. Alexandra Tondeur mocht alweer naar het podium met een knappe derde plaats in 6u55’08. Lotte Claes, dinsdag nog winnares van de duatlon, werd nog knap zesde in 7u09’44.

Vrijdag staat nog de Triathlon M over de kortere afstand op het programma. Daarin pakte Koen Veramme vorig jaar de zege.