Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jonny Brownlee start seizoen in sterkbezette Europe Triathlon Cup in Quarteira, ook World Cup in New Plymouth
Jonnie Brownlee won in 2022 de World Cup triatlon in Arzachena (foto: World Triathlon/Janos M. Schmidt)
Nieuws

Jonny Brownlee start seizoen in sterkbezette Europe Triathlon Cup in Quarteira, ook World Cup in New Plymouth

De Britse triatleet Jonathan Brownlee en de Franse triatlete Cassandre Beaugrand zijn dit weekend de blikvangers van de European Cup triatlon in het Portugese Quarteira. Ze nemen het er overigens op tegen een grotere delegatie Belgen dan de vorige Europe Triathlon race in Melilla. Katrien Maes is opnieuw de enige Belgische vrouw, Peter Denteneer is net zoals vorige week ook opnieuw van de partij. Hij krijgt het gezelschap van Joris Basslé en de jonge Wout Ghielens. Aan de andere kant van de wereld is er de World Cup triatlon in New Plymouth met de Nieuw-Zeelandse triatleet Hayden Wilde als grote favoriet voor eigen volk. In Nieuw-Zeeland komen er drie Belgen aan de start.

Waar Melilla vorig weekeind nog geen topveld aantrok, tekenen nu wel een groot aantal toppers present voor de European Cup kwarttriatlon van Quarteira. Bij de mannen valt vooral de deelname van Jonny Brownlee op, die voor het eerst dit seizoen in actie komt. De eerste WTCS triatlon van Abu Dhabi liet hij aan zich voorbij gaan. En dus start het seizoen voor Jonny Brownlee in Quarteira. Hij neemt het er op tegen onder andere Gustav Iden, die hij overigens een week later opnieuw tegenkomt in de finale van de Arena Games in Londen. En we zijn ook eens benieuwd naar de winnaar van de World Games en ex-Europees kampioen duatlon Maxime Hueber-Moosbrugger. Van Belgische zijde komen Peter Denteneer, vorige week 17de in Melilla, Joris Basslé en Wout Ghielens aan de start.

Bij de vrouwen is Cassandra Beaugrand de grote favoriete, met als belangrijkste concurrentes haar landgenote Audrey Merle, wereldkampioene triatlon bij de beloften Kate Waugh (GBR), thuisatlete Melanie Santos en het Zweedse talent Tilda Mansson. Van Belgische zijde komt opnieuw alleen Katrien Maes aan de start, die vorige week net buiten de top-10 finishte in Melilla. De vrouwen starten zaterdag 25 maart om 13u45 en de mannen om 16u30. Bij ons is het dan telkens een uur later.

3 Belgische triatleten op World Cup in New Plymouth

Aan de andere kant van de wereld wordt de World Cup triatlon gehouden in het Nieuw-Zeelandse New Plymouth. Natuurlijk zijn alle ogen gericht op Hayden Wilde, die na een lange periode in België, voor het eerst sinds lang weer een wedstrijd voor eigen volk kan doen. In Abu Dhabi had hij nog pech met een lekke band in het begin van het fietsen, maar zette hij wel nog een heel snelle looptijd neer. Erwin Vanderplancke en Arnaud Mengal komen voor België aan de start in New Plymouth.

Bij de vrouwen is het uitkijken naar vroegere olympisch kampioene Gwen Jorgensen, maar ook naar de Francaise Sandra Dodet, de thuisatletes Nicole Van Der Kaay en Ainsley Thorpe en onze eigen Claire Michel, die na een degelijke race in de WTCS van Abu Dhabi op zoek gaat naar extra punten voor de olympische ranking. De vrouwen starten om 11 u. plaatselijke tijd en de mannen om 13u30. Bij ons is het dan zaterdag 23 u. en zondag 1u30, nog net voor het verzetten van het uur naar de zomertijd.