Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sahleb: Oosterse post-workout orchydee drank met Belgische ingrediënten
Sahleb, een hartige post-workout drank (foto: Food For Athletes)
Extra

Sahleb: Oosterse post-workout orchydee drank met Belgische ingrediënten

Een sportieve en hartverwarmende post-workout drink op basis van een oosters orchydee recept… De eerste winterzon is daar en misschien heb je wel zin om die rollen te laten voor wat ze zijn en nog eens buiten te gaan fietsen. Wanneer je terug thuis komt, is de kans groot dat je vingers verkleumd zijn en een warme drank zou er wel ingaan. Tip van de dag: Maak eens ‘Sahleb’!

Poeder van orchidee-knollen

Sahleb of Salep is een drank die je in de winter op elke hoek van elke straat kan kopen in het Midden-Oosten. ‘Sahleb’ betekent zoveel als ‘Orchidee’, want traditioneel wordt de drank gemaakt met tot poeder vermalen knollen van de orchidee. Omdat ze dat poeder hier niet in elke winkel verkopen, maken we hier een Belgische versie met ingrediënten die iedereen in de kast heeft staan.

Warm serveren

Sahleb wordt altijd warm geserveerd en ik omschrijf het eigenlijk gewoon als vloeibare, warme vanillepudding met een toets van kaneel. Heerlijk om na een lange duurloop of een fietstocht in de koude thuis te komen en je spieren te herstellen met deze creamy drank.

Lekker, als warme drank (foto: Food For Athletes)

Post-workout

Omdat het snel moet gaan en omdat we sportief zijn, maken we hier een post-workout versie met vanillepoeder en eiwitpoeder. Je kan de drank trouwens perfect op voorhand maken en enkele dagen in de koelkast bewaren. Wanneer het tijd is voor je post-workout meal verwarm je de tas 1 tot 2 minuten in de microgolf en klaar is kees. 

Ingrediënten voor 4 porties:

o 1 liter magere melk of plantaardig alternatief

o 2 scoops vanille eiwitpoeder of het equivalent van 30 gram eiwitten

o 25 gram vanille puddingpoeder

o 75 gram suiker of het equivalent in vloeibaar zoetmiddel

o Flinke snuif kaneel 

Bereidingstijd:

10 minuten

Sahleb, met een vleugje kaneel (foto: Food For Athletes)

Bereiding: 

Breng ongeveer 2/3 van de melk samen met de suiker of het vloeibare zoetmiddel in een steelpannetje aan de kook. 

Vermeng ondertussen het vanille puddingpoeder met het vanille eiwitpoeder en klop dit los met de rest van de melk. Probeer alle klonters er uit te krijgen.

Zodra de melk kookt, voeg je onder voortdurend roeren het melk-vanille mengsel toe. Blijf goed roeren en laat opnieuw doorkoken. 

Verdeel over 4 grote koffie- of theetassen en werk elke tas vlak voor het serveren af met een flinke snuif kaneel.