Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Girl Power: Liesbeth Leysen “In plaats van voor TV te zitten, trek ik loopschoenen aan”
Extra

Girl Power: Liesbeth Leysen “In plaats van voor TV te zitten, trek ik loopschoenen aan”

“Sommige mensen verklaren me gek, maar in plaats van voor TV te zitten, trek ik mijn loopschoenen aan of springen we nog even in het water. Het is een kwestie van hoe je je dag wil benutten en indelen en waar je je goed bij voelt.” Wat een aangename vrouw mag ik jullie in onze Girl Power serie deze week voorstellen. Liesbeth Leysen is een 45-jarige gezondheidscoach, mama van drie energieke tieners maar ook een zeer goede triatlete. Het was niet voor niks dat we haar nomineerden voor triatlonprestatie van het jaar in 2018.

Dit is het resultaat van een combinatie van enerzijds een zware fysieke training en anderzijds een gezonde balans in het leven. Een evenwicht vinden tussen gezonde voeding en het leren luisteren naar het lichaam dat is wat Liesbeth zo sterk maakt. Lees even mee…

3athlon.be: Tot je 31ste deed je helemaal geen sport. 15 jaar later heb je al heel wat prachtige overwinningen achter je naam mogen schrijven. Wat bracht je aan die start van die eerste triatlon?

Liesbeth: “Mijn man had zich ingeschreven voor de Zwin-triatlon. Onze kinderen waren toen nog zeer klein, zes, vijf en drie jaar oud. Ik zag vrij snel “mmm dit wil ik ook eens doen” (en misschien wel beter). Ik heb de koe bij de horens gevat en met een goede organisatorische regeling lukte het ons om samen te trainen. Dat was het begin van mijn avontuur, ons avontuur. Wat startte als een probeersel groeide uit tot een niet meer te kunnen missen sport.”

Samen met je partner zeg je, dat is super! Hoe gaat het in zijn werk want met 3 kinderen, niet evident. Hoe combineer je dit alles? Ook met jullie werk en sociale leven?

“De combinatie is niet altijd evident. Drie tieners van 21, 20 en 18 vragen ook hun tijd. Mijn man heeft een eigen bedrijf en ik heb ook een eigen praktijk. Dit vraagt het juiste evenwicht en een goede planning. De kids zijn ermee vertrouwd dat ons materiaal bij elke uitstap mee in de auto zit.”  

“Mijn werk als gezondheidsconsulente geeft me dagelijks mijn krachttraining mee. Dieptemassages geven, is stevig werk! Nu ja, ik behoor dus wel tot die groep die te weinig core stability zal doen. Je kan niet alles doen. Tijdens mijn “lege momenten“ probeer ik de gaatjes op te vullen met lopen of fietsen.”

“Hij verstaat mij, ik versta hem. Leg je partner anders maar eens uit hoe hemels het gevoel is als je over de eindstreep komt. Als je er zelf niet gestaan hebt, is dat toch echt anders. Dit is iets wat wij als koppel kunnen delen en dat is wondermooi.”

“We zitten ook in een atletiekvereniging, AC Hulshout, wat elke dinsdag en donderdag op onze planning staat. Dit is een leuke en fijne manier om te sporten: samen grenzen verlengen. Het is zeker ook mede dankzij hen dat ik zo ver geraakt ben. Zij zijn één voor één een deel van mijn succes.”

“Met Pieter Heemeryck in ons team te hebben, zit je aan de top qua motivatie en doorzettingsvermogen en plan je graag ook dezelfde wedstrijden waar hij aan meedoet. Als je dan ook nog eens een echtgenoot hebt waarmee je samen kan trainen, klopt het plaatje helemaal, alleszins voor mij toch.”

“De wedstrijden zijn onze vakantiemomenten. Samen sporten als koppel is echt de max!! Veel kunnen eten, gezonde voeding, voldoende rust en ontspanning, de euforie voor, tijdens en na een wedstrijd. De soms moeilijke momenten, want die zijn er zeer zeker ook. Hij verstaat mij, ik versta hem. Leg je partner anders maar eens uit hoe hemels het gevoel is als je over de eindstreep komt. Als je er zelf niet gestaan hebt, is dat toch echt anders. Dit is iets wat wij als koppel kunnen delen en dat is wondermooi.”

2018 was een fantastisch jaar voor jou! Je deed 10 wedstrijden mee en won ze dan ook nog eens alle 10 in je categorie. Vertel eens wat dat met een mens doet? Een grotere motivatie kan je niet bedenken toch?

“2018 was inderdaad een topjaar. Het begon in maart met Taiwan, in mei volgde Mallorca, juni the Championship in Slowakije en 1 week later de Challenge Geraardsbergen. Er kwam geen eind aan!” 

“️Mijn man had het idee om in juli met de fiets naar Tsjechië te rijden. Door veel werk kon ik moeilijk tijd vrijmaken. Weer de kids en onze lieve hond achterlaten, doe ik als mama niet altijd even graag en ik besloot thuis te blijven. Maar toch kwam er een onverwachtse wending aan dit verhaal. Een week voor de wedstrijd in Praag ben ik hem met de fiets gaan vergezellen. Na dit prachtige avontuur terug naar huis gevolgen om wat bij te werken en wat huishoudelijke taken te volbrengen om dan richting Praag te vliegen en weer te gaan knallen in de Challenge triatlon. Bingo!”

“Ik krijg weer kippenvel door het te vertellen. Wat een zot jaar! Ik ben er ontzettend fier op en inderdaad het werkt ontzettend motiverend. Uiteraard was dit alles niet mogelijk zonder de steun van mijn lieve man, Wim De Voeght en onze prachtkinderen. Dit met hen mogen delen is mijn goud.”

“Ook het WK 70.3 Ironman in Zuid Afrika in september was bijzonder, daar was ik nog nooit geweest. Twee weken voor de wedstrijd zijn we er wat op vakantie geweest om de streek te verkennen. Van trainen is er tijdens die safari niet veel in huis gekomen,️ maar toch deed ik het daar opnieuw en dan weer een week later in de halve van Knokke. Niet te geloven.”

“Ik heb dan in september ook nog de 70.3 Ironman Cascais (Portugal) gedaan, in oktober de Challenge Sardinië en dan in december afgesloten in de 70.3 Bahrain. Ik krijg weer kippenvel door het te vertellen. Wat een zot jaar! Ik ben er ontzettend fier op en inderdaad het werkt ontzettend motiverend. Uiteraard was dit alles niet mogelijk zonder de steun van mijn lieve man, Wim De Voeght en onze prachtkinderen. Dit met hen mogen delen is mijn goud.”

Fantastisch toch allemaal. Dat geeft ook je zelfvertrouwen een enorme boost neem ik aan? Welke doelen heb je in petto voor dit jaar?

“Veel mensen vragen wat ik dit jaar ga doen. 2018 ga ik zeker niet overdoen, dat heb ik gehad en ik ben klaar voor nieuwe uitdagingen. We starten in Salou dan Marbella en Mallorca. Geraardsbergen pik ik ontzettend graag mee en deze zomer het WK in Nice. Als de benen dan nog willen, dan zou ik me aan de volledige Ironman willen wagen. Wie weet is er daar wel een mooi plekje voor mij. Maar niets moet, alles mag… dat is het uitgangspunt… We zullen wel zien en als Hawaï in 2020 op mijn pad komt, neem ik het zeker mee.”

“Het is een virus, het triatlonvirus, dat iedereen die met deze sport in aanraking komt ongetwijfeld kent! De voldoening na de training, het één worden met jezelf tijdens een wedstrijd.”

“Het is een virus, het triatlonvirus, dat iedereen die met deze sport in aanraking komt ongetwijfeld kent! De voldoening na de training, het één worden met jezelf tijdens een wedstrijd. Een sterke mind ontwikkelen mét respect voor je lichaam (want deze twee moeten vriendjes blijven, anders lukt het niet.). Daarvoor zet ik door, dat is een deel van mijn gelukzalig gevoel.”

Je coach heeft dus eigenlijk zijn handen vol om je met je drukke planning toch te kunnen coachen? Hoe train je dit alles? Vind je toch voldoende tijd hiervoor?

“Robert De Wit, de coach die zonder iets te moeten zeggen, weet hoe het met me gaat. Dat is een echte coach! Ik ben hem zo dankbaar. In het winterseizoen leef ik me vijf dagen op zeven uit. In het hoogseizoen wordt dat zes op zeven. Sommige mensen verklaren me gek, maar in plaats van voor TV te zitten, trek ik mijn loopschoenen aan of springen we nog even in het water. Het is een kwestie van hoe je je dag wil benutten en indelen en waar je je goed bij voelt. De zetel wordt hier thuis alleszins niet versleten.” 

Mooi zo! Liesbeth wat is jouw advies voor anderen?

“Het is een levenswijze. Nu het thema gezondheid ten alle tijden zichtbaar is, is het voor iedereen op zijn of haar niveau, een uitdaging om in beweging te blijven. Als therapeut kan ik het niet genoeg benadrukken dat we aan onszelf moeten werken en we ons hierdoor veel beter in ons vel gaan voelen. Met de juiste voeding, voldoende slaap, veel beweging en door positief in het leven te staan, gaan we ongetwijfeld meer kwaliteit ervaren. Dus waar wacht je nog op, kom uit je zetel en doe het gewoon!”

Eerdere afleveringen Girl Power:

Charlotte Deldaele “Ik wil mezelf overstijgen”

Nathalie Moerman “Triatlon is meer dan sporten, het is een soort therapie”

Sigi Schelkens “Wij vrouwen kunnen veel beter doseren…”

Laetitia over starten met triatlon “Gewoon, doen! It’s all in the mind”