Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De basis van sportvoeding?… Gezonde voeding!
De nieuwe Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven
Extra

De basis van sportvoeding?… Gezonde voeding!

‘Wat is volgens jou de basis van sportvoeding?’ Dit is een vraag die ik vrij regelmatig stel aan klanten die voor het eerst bij mij over de vloer komen. Vaak krijg ik als antwoord ‘Eiwitten!’ Bij duursporters kan het antwoord afwijken en worden ‘Koolhydraten’ al eens vaker genoemd. Maar ik heb het over ‘de basis’. Wat is de basis?

De basis? Eén antwoord!

Heel eenvoudig. Gewoon ‘gezonde voeding’. Een gezonde basis. Een basis waar we al onze voedingsstoffen uit kunnen halen. Ik denk aan de macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten), maar ook aan vocht, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Als we uiteindelijk kijken naar sportvoeding, dan komt de timing er uiteraard bij. Wat heeft ons lichaam wanneer nodig? Wat voor het sporten? Wat tijdens het sporten? En wat erna? Eventueel kan er op termijn zelf gepraat worden over supplementen, maar dat komt in principe allemaal later. De basis is gewoon gezonde voeding en dat levert je veel meer winst op dan een supplementje hier of daar!

Suikerwafels en pralines

In de praktijk zie ik het nochtans vaak anders. We gaan eerst gaan lunchen met de collega’s op restaurant, dan enkele koekjes bij de koffie, later nog een pralineke, dan een suikerwafel -want de maag knort alweer- enzoverder enzovoort. Om dan elke dag bij het ontbijt een vitamine supplementje in te nemen. Zolang het gewicht stabiel blijft, de blessures uitblijven en de resultaten ongeveer volgens de verwachtingen zijn wordt er niet vaak aan de basisvoeding gesleuteld. 

Het is niet omdat je een nagel en een muur hebt, dat die nagel zomaar in de muur terechtkomt. Daar heb je een hamer voor nodig

Met de dingen die ik net opsomde krijg je wel voldoende energie (lees: kilocalorieën) binnen, maar wat ontbreekt is de verdeling van de macronutriënten en, vooral, de micronutriënten; de vitaminen, de mineralen en de sporenelementen. Ook die heb je nodig! In het dagelijkse leven, maar ook tijdens het sporten. Het is niet omdat je koolhydraten binnenkrijgt (de energieleverancier voor je spieren) dat dat automatisch resulteert in beweging. Je lichaam moet die koolhydraten nog omzetten in beweging. Dat vraagt vitaminen en mineralen!

Vergelijk het met een nagel in de muur kloppen. Het is niet omdat je een nagel en een muur hebt, dat die nagel zomaar in de muur terechtkomt. Daar heb je een hamer voor nodig. Vitaminen en mineralen zijn je hamers. Daarbij komt dat je die hamer liefst naast je hebt liggen als je een beetje efficiënt te werk wilt gaan. Moet je de hamer nog ergens in een doos op zolder gaan zoeken, dan verlies je tijd en werk je dus niet zo efficiënt. 

Evenwicht, variatie en matigen…

Het is duidelijk. Een gezonde basis is super belangrijk om meer uit je trainingen te halen. Het verhoogt je efficiëntie en dus rendement en dat betekent een snellere progressie. Maar dan komt uiteraard de volgende vraag: ‘Wat is gezonde voeding?’ 

Er zijn heel veel goeroes op de baan, ook internet en media bombarderen ons met hypes en tegenstrijdige informatie. Jammer genoeg zijn die zelden of nooit wetenschappelijk onderbouwd. Maar er is er wel ééntje die we allemaal kennen die wel enkel en alleen gebaseerd is op wetenschap… (Let op. Nu komt het saaiste antwoord ooit! Net daarom dat het niet gehypet wordt en net daarom dat het amper in de media komt.)

Ze staat wel op zijn kop tegenwoordig, maar het zegt niet veel nieuws. ‘Drink water! Eet veel plantaardige voeding, zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en in kleinere hoeveelheden ook noten en plantaardige olie

Ken je de ‘Gezonde Voedingsdriehoek’ nog? Tegenwoordig de ‘Omgekeerde Voedingsdriehoek’. Je hebt het misschien ooit voorgeschoteld gekregen in de lagere school en eigenlijk is er sindsdien niet veel aan veranderd. Ze staat wel op zijn kop tegenwoordig, maar het zegt niet veel nieuws. ‘Drink water! Eet veel plantaardige voeding, zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en in kleinere hoeveelheden ook noten en plantaardige olie. Eet alles liefst zo weinig mogelijk bewerkt, zoals fruit in plaats van fruitsap of volkoren brood in plaats van wit brood.’ Alles kan en alles mag volgens de driehoek, maar er zijn drie pijlers. EVENWICHT – VARIATIE – MATIGEN. Klinkt eenvoudiger dan het is… geloof me.

Back to the basics

Conclusie: Voordat je begint aan die poedertjes, shakes, supplementen en nog van dat; kijk eens naar de basis! En om te begrijpen wat die basis juist inhoudt, zoek je gewoon de gezonde voedingsdriehoek op. Lekker retro en saai, maar tenminste oerdegelijk onderbouwd!