Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatlon Vlaanderen blaast duatlon-sport nieuw leven in met duatlon-circuit in 2021
Start van het BK duatlon in Herentals in 2019 (foto: 3athlon.be)
Duathlon

Triatlon Vlaanderen blaast duatlon-sport nieuw leven in met duatlon-circuit in 2021

De duatlonsport in België leek de laatste jaren op sterven na dood, maar in 2021 blaast Triatlon Vlaanderen, de Vlaamse triatlon- en duatlonfederatie, de sport nieuw leven in met een nieuw duatlon-circuit met maar liefst zeven run-bike-run wedstrijden. Toen eerder dit jaar al de gloednieuwe Cross-duatlon Series aangekondigd werden, klonk er her en der nog wat kritiek van de duatleten of er ook in de wegwedstrijden wel aan hen gedacht zou worden. De Series komen er nu, tenminste als we een redelijk normaal sportjaar krijgen, en het is dus nu aan de duatleten, en aan de triatleten die van run-bike-run willen proeven, om zich massaal aan te melden en te tonen dat België nog altijd het mekka van de duatlonsport is.

Eerste manche in de Ardennen

De afgelopen jaren waren het aantal duatlon-races nog op 1 hand te tellen. Voor 2021 zijn er maar liefst zeven wedstrijden opgenomen in de Duatlon Series, waarin Triatlon Vlaanderen samenwerkt met de franstalige liga LBFTD. Die opent het circuit op 11 april met een nieuwe wedstrijd in Ocquier, diep in de Ardennen op 8 km van Durbuy, en dat zou dus wel eens een interessant parcours kunnen worden daar.

Seppe Odeyn tussen Guust De Smul en Thibaut De Smet op het podium in Oudenaarde in 2020 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Oudenaarde op Super Sunday

De tweede stop is in Oudenaarde, waar de Triatlon van Vlaanderen net zoals afgelopen jaar ook de duatleten verwelkomt. In plaats van in juli staat Oudenaarde in 2021 op 23 mei op de kalender, op de eerste Super Sunday van het seizoen met ook de Boerekreektriatlon in Sint-Laureins en de 111 triatlon van Bilzen. In juni doen de Duatlon Series de provincie West-Vlaanderen aan, met op 6 juni de duatlon van Pittem, op 13 juni de duatlon van Kortrijk (in het voorprogramma van de triatlon dus ook met start en finish midden in de stad) en op 27 juni de duatlon van Ieper.

25ste keer duatlon in Halle

De twee laatste manches van de Duatlon Series zijn bekende duatlon organisaties. Halle is al jaren een klassieker en organiseert op 15 augustus de 25ste editie van de duatlon. De slotmanche is in Herentals waar in 2019 op het Sport Vlaanderen domein nog het BK werd georganiseerd. Wie aan minstens drie duatlons van de Duatlon Series meedoet, komt in aanmerking voor het eindklassement en krijgt een gratis uitnodiging voor het slotfeest van Triatlon Vlaanderen in oktober 2021.

4 volwaardige competities in 2021

Met de Duatlon Series komt Triatlon Vlaanderen tegemoet aan de vraag van veel duatleten en wij rekenen er dan ook op dat die duatleten zich nu massaal inschrijven en laten zien dat de sport opnieuw springlevend kan zijn in ons land. De Duatlon Series wordt in 2021 de vierde volwaardige competitie van Triatlon Vlaanderen, na eerdere aankondigingen van de Cross Duatlon Series, de Bro.Go Triatlon Cup en de bekende T3 Team Triathlon Series. Deze week werd ook nog een uitgebreide Jeugd Cup voorgesteld. Nu maar duimen dat we in 2021, corona-proof als het moet, van topcompetities kunnen genieten…

Alle verdere informatie over de Duatlon Series vind je op triatlon.vlaanderen.