Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel na vierde plaats in Tokyo “Frustrerend dat je op de fiets alleen niet verschil kan maken”
Marten Van Riel pakte de vierde plaats in de olympische triatlon in Tokyo (Foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Marten Van Riel na vierde plaats in Tokyo “Frustrerend dat je op de fiets alleen niet verschil kan maken”

Met een vierde plaats in de olympische triatlon van Tokio zorgde Marten Van Riel maandag voor het beste resultaat ooit bij de Belgische mannen én hij deed twee plaatsen beter dan in Rio vijf jaar geleden. “Maar een vierde plaats is redelijk zuur,” vertelt Marten ons al fluisterend vanuit Tokio, want in de studio in het olympisch dorp waar dinsdag ook Jelle Geens toekomst liggen de roeiers al te slapen. We hebben het met Marten over de ontgoocheling, de watertemperatuur, natuurlijk het boot-incident voor het ponton, alle leuke reacties van het thuisfront en we blikken met hem vooruit op de vrouwenrace…

“De dag na de race kan ik nooit goed slapen”

Het is een bijna fluisterende Marten Van Riel die we te spreken krijgen in Tokio. In de andere kamer liggen de roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe te slapen en hij wil zijn collega’s van Team Belgium niet wekken. “Ik deel op dit moment een appartement met de roeiers en de mannen dubbel ploeg van het tennis, maar die zijn al terug naar België vertrokken. Je mag volgens het protocol in Tokyo slechts 1 dag na je competitie blijven en dan moet je terug huiswaarts vertrekken. Straks zal ik dan ook niet de kamer delen met Jelle, wat aanvankelijk wel het plan was. Maar Jelle zal de slaapkamer van de tennissers innemen, wat misschien wel goed is zodat hij op zijn eigen ritme aan de jetlag kan wennen. Ik doe nu zachtjes aan, want niet alleen de bedden zijn van karton, ook de muren lijken wel van karton of zijn alleszins heel dun,” lacht Marten.

Hij heeft er een hectische dag op zitten en het is al vrij laat in Tokio als we hem te spreken krijgen. Slapen zit er dan nog niet meteen in. “Ja, de dag na een race kan ik nooit goed slapen. Ook al is het nu al bijna een dag geleden,” vertelt Marten. De eerste ontgoocheling is ondertussen wel wat weg. “Ik ben op zich wel tevreden van de race die ik gedaan heb. Ik denk dat het wel heel goed was. Ik heb goed gezwommen, daar kan ik niks van zeggen. Ook op de fiets had ik goeie benen en ik heb wel geprobeerd. maar het is wel frustrerend dat je gewoon alleen niet echt het verschil kan maken.”

“Drie mannen hebben hun medailles niet gestolen”

Marten Van Riel probeert het verschil te maken op de fiets in Tokyo (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)

“Het is ook frustrerend dat de balans in het voordeel van de achtervolgende groep ligt de laatste tijd en dat het dan meer op een loopkoers aankomt. Die ontgoocheling zal nog wel blijven natuurlijk, aangezien een vierde plaats wel redelijk zuur is. De drie mannen die de medailles gepakt hebben, hebben het zeker niet gestolen. Het zijn ook mannen die op de fiets heel hard werken, dus ze verdienen het echt wel,” legt Keep It Riel uit.

Vooraf was er veel te doen over de watertemperatuur. Wij wilden weten van Marten wat het lastigste was: het warme zwemwater of de boot die voor het ponton bleef liggen. “Haha, tja, de watertemperatuur viel eigenlijk goed mee. Het was niet echt superwarm. Ook de omgevingstemperatuur viel heel goed mee. Ik denk dat we misschien wel overvoorbereid waren voor die condities, want deze ochtend was het eigenlijk bewolkt en niet zo warm als het alle andere dagen was. Die boot, tja, dat was misschien wel ietsje vervelender,” lacht Marten. “Ik stond aan de verkeerde kant en we hebben toch zeker 75 meter gezwommen. Dan moet je er opnieuw inspringen, maar op zich was ook dat geen probleem.”

“Hoop mensen te inspireren om zelf te bewegen”

De ontgoocheling mocht dan groot zijn na de zogenaamde chocolade medaille, zijn prestatie kreeg op de verschillende posts van 3athlon.be ruim 500 likes en heel veel commentaren, allemaal erg positief. Zijn telefoon stond maandag dan ook niet stil. “Het deed inderdaad enorm deugd al die positieve berichtjes en die reacties. Het is 1 keer om de 4 jaar in principe ‘on the big stage’ dus het doet me wel deugd dat zoveel mensen het volgen en het appreciëren. Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken hierdoor en dat ik op die manier mensen ook kan aanzetten om zelf te bewegen of in een triatlon te starten. Het doet me altijd wel deugd als er goeie reacties zijn en die waren er wel zeker,” bevestigt Marten.

“Claire en Valerie lijken nog extra gemotiveerd nu”

Dinsdag om 6u30 plaatselijke tijd, bij ons is het dan maandag 23u30, komen Valerie Barthelemy en Claire Michel in actie. Marten zal voor de TV supporteren. “De protocollen zijn streng. Wij mogen het olympisch dorp echt niet uit, buiten de wedstrijden en de trainingen. En dus zal ik Claire en Valerie op TV volgen. Claire en Val waren beide ook heel blij met mijn vierde plaats, en ik denk dat ze nog extra gemotiveerd waren om te knallen nu. Ik heb er een goed oog op. Ze lijken mij beiden heel scherp te staan en in goede vorm te zijn. Veel zal afhangen van hoe het wedstrijdscenario verloopt natuurlijk, want bij de vrouwen gaat het vaak heel hard op de fiets tegenwoordig. Dus hopelijk zijn ze dan goed mee,” vertelt Marten nog.

“Jelle’s welkom? Een zwemtraining… We vliegen er direct in”

Dinsdag krijgt hij in Tokio het gezelschap van Jelle Geens en wordt het vizier gericht op de Mixed Team Relay. Op de vraag of hij een welkomstcadeautje heeft voor zijn ploeggenoot en trainingspartner heeft hij meteen een antwoord paraat. “Jelle komt dus dinsdagmiddag aan. Maar zijn welkomst-kadootje is een zwemtraining. We zullen er ineens invliegen richting dit weekend,” aldus Marten.