Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Maak met ingredienten uit je keuken deze gezonde appel-banaan-havermoutcake
Een gezonde en lekkere appel-banaan-havermoutcake met pindakaas (foto: Food For Athletes)
Extra

Maak met ingredienten uit je keuken deze gezonde appel-banaan-havermoutcake

In deze corona-tijden is het risico groter dat je als atleet naar minder gezonde snacks grijpt, daarom presenteert Ien Vitse van Food For Athletes je hier graag een gezond alternatief dat je op een uurtje zelf kan maken: een sportieve voorraadkast appel-banaan-havermoutcake, zonder suiker maar vol lekkere ingredienten die je in je eigen keuken kan vinden. Smakelijk alvast en laat het ons zeker weten als het je zelf gelukt is en hoe de cake smaakt…

Letterlijk alles uit de kast gehaald

“In deze corona tijden hebben velen onder ons meer vrije tijd en aan de winkelrekken te zien vullen we die tijd graag met het maken van cakes en brood. Enfin, dat denk ik, want er is in geen enkele winkel nog bloem te vinden… Gezellig. Nu sta ik hier met de belofte van een verse appelcake, maar niets dat staat te bakken in de oven. Ik besloot dan maar (letterlijk) alles uit de kast te halen en te zien hoe ver ik geraakte.”

“Omdat het resultaat verrassend lekker bleek en alle ingrediënten bij de meeste sporters standaard in de voorraadkast liggen, besloot ik het recept neer te pennen en te delen. Ziehier, de voorraadkast appel-banaan-havermoutcake.

Ingrediënten

2 appels (na het schillen moet je nog 300 g overhouden)
2 bananen (200 g zonder schil)
200 g havermout (of havermeel)
50 g pindakaas
50 g kokosvet (of gelijk welke andere vetstof die je in huis hebt)
2 el honing (of ahorn-, agave-,… siroop)
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1 zakje bakpoeder (16 g)
1 snuifje zout
Optioneel: 100 g rozijnen (of ander gedroogd fruit)
Afwerking: (optioneel) Een handje geschaafde amandelen of pompoenpitten

Bereiding

“Verwarm de oven voor op 200°C. Maal de havermout tot een meel in een blender of foodprocessor. Giet over in een mengkom en zet even aan de kant. Schil de appels en snij in grove stukken. Doe de appelstukjes samen met de banaan in een blender of foodprocessor en maal tot moes.”

“Neem een kommetje dat in de microgolf mag en weeg hierin de pindakaas, het kokosvet en de honing af. Verwarm kort in de microgolf tot alles gesmolten en mengbaar is. Ik deed het in amper 30 seconden.”

“Neem de kom met de gemalen havermout en voeg hier de kaneel, het gemberpoeder, het bakpoeder en het zout aan toe. Voeg hier vervolgens de appel-banaanmoes en het warme honingmengsel bij en roer goed om. Schep tot slot ook de rozijnen door het deeg.”

“Bedek een cakevorm met bakpapier en schep het beslag in de vorm. Werk de cake eventueel af met wat geschaafde amandelen en/of pompoenpitten. Plaats 40 à 45 minuten in de oven. Laat even afkoelen in de vorm en klaar!”