Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alles wat je moet weten over het WK Ironman in St-George
Het standbeeld van het WK Ironman in het centrum van St-George (foto: Pieter Heemeryck RR)
Nieuws

Alles wat je moet weten over het WK Ironman in St-George

Maak je klaar voor een lange dag, want op zaterdag 7 mei start om 14u15 Belgische tijd het WK Ironman in St-George, het eerste wereldkampioenschap sinds oktober 2019 toen Jan Frodeno en Anne Haug wereldkampioen werden in Kona. Het wordt sowieso een historische editie, voor het eerst niet op een Hawaiaans eiland en met een door verschillende redenen uitgedund deelnemersveld, maar wel met twee Belgische pro-triatleten waarnaar we uitkijken. Als je wat leesvoer nodig hebt tijdens het live volgen van het WK Ironman, dan vind je hieronder nog snel even alles wat je moet weten over dit toch wel heel aparte WK in St-George…

Voor het eerst een WK Ironman buiten Hawaii

Normaal is Kona, op Big Island, de iconische locatie voor het wereldkampioenschap Ironman. Door de corona-pandemie kon het WK er de afgelopen twee jaar niet doorgaan. Ondertussen stapelden de kwalificatieslots zich wel op, zodat Ironman naar een alternatief moest zoeken. Daarom wordt het WK nu in St-George in Utah gehouden, waar vorig jaar ook al het wereldkampioenschap 70.3 Ironman over de halve afstand werd gehouden. Eigenlijk is dit dus het WK van 2021 dat naar mei 2022 verplaatst is. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het WK Ironman buiten Hawaii doorgaat. De eerste edities gingen overigens in Oahu door, het eiland waar Honolulu ligt.

Slechts 5 maanden wereldkampioen

Voor de tweede keer in de geschiedenis krijgen we twee WK’s op 1 jaar tijd. Toen de Ironman van Oahu in februari naar oktober in Big Island verhuisde, was er nog mooi wat tijd tussen de twee Ironman races. Deze keer zullen de wereldkampioenen niet heel lang van hun wereldtitel kunnen genieten. Er zit nauwelijks 5 maanden tussen het WK in St-George en het WK in Kona dat op 6 en 8 oktober 2022 doorgaat.

Alweer twee topfavorieten die afmelden

Het nieuws sloeg vannacht onze tijd in als een bom. Een nog niet van ziekte herstelde Gustav Iden en de ziek geworden Alistair Brownlee moeten noodgedwongen afhaken voor het WK. Na eerder al annuleringen van onder andere Patrick Lange, Joe Skipper, Javier Gomez en Jan Frodeno wordt het WK Ironman zo verder onthoofd. Bij de mannen blijven er nu slechts 38 triatleten over aan de startlijn.

Nog maar 23 vrouwen aan de start

Bij de vrouwen is het zo mogelijk nog erger gesteld dan bij de mannen. Nadat een geblesseerde Lucy Charles en een Covid-19 positieve Laura Philipp moesten afhaken, rest er nog wel een favorietenrol voor Anne Haug, Kat Matthews en Daniela Ryf. Maar in de breedte wordt het een bijzonder krap WK. Ook Caroline Liehreder moest deze week na een positieve corona-test afhaken. Zo komen er slechts 23 vrouwen aan de start, een aantal wat in schril contrast staat met de WK’s in Hawaii. Bij de vrouwen zijn er overigens een aantal opvallende afwezigen die zich vooral focussen op het WK in Kona in oktober, zoals onder andere Emma Pallant.

Warme temperaturen behalve bij het zwemmen

Het belooft een pittige wedstrijd te worden met een lastig fiets- en loopparcours. Bovendien worden er temperaturen rond 30 graden celsius verwacht en de atleten spraken de afgelopen dagen over een droge hitte, ook omdat de 180 km fietsen grotendeels door de rode rotsen van de woestijn rond St-George gaan. Maar de dag start dan weer erg fris. Het zwemwater is in deze tijd van het jaar nog erg fris. Bij een temperatuur van 14 graden zullen alle triatleten ongetwijfeld de wetsuit aantrekken.

Start om 14u15 Belgische tijd, finish rond 22u

Dat het WK in St-George doorgaat, heeft voor ons Europeanen alvast 1 groot voordeel: we verliezen niet de helft van onze nachtrust. De start is om 14u15 Belgische tijd. Mochten de beste triatleten onder de acht uur duiken, wat op het lastige parcours in St-George weinig waarschijnlijk is, dan volgt de finish ergens tussen 22 u. en 22u30.

21 Belgische triatleten aan de start

Het zijn verre van dezelfde aantallen als de voorbije jaren in Kona, waar de Belgen vaak met 50 en meer aan de start kwamen, maar toch slaagden 21 Belgische triatleten erin om zich te kwalificeren voor het WK Ironman in St-George. Bart Aernouts en debutant Pieter Heemeryck zijn natuurlijk de blikvangers bij de pro’s. Bij de 19 age groupers zitten ook wel een paar sterke atleten die voor een topnotering in hun age group kunnen zorgen. We denken daarbij vooral aan Lukas Bosmans, Wim Van De Wielle, hardfietser Nicolas Sapieha, Tom De Bruyn, Sylvain Denis, Bruno De Decker, Sam Gydé en de altijd massaal aangemoedigde Cedric Callebaut. Opvallend: bij die 21 Belgen zitten slechts drie dames, Cai Lesaffer, de partner van Sam Gydé, de Waalse Dominique Rommel en de West-Vlaamse Bieke Trenson.

Portugese winterolympiër met Belgische roots

De Belgen zijn met 21, maar we mogen ook extra supporteren voor twee buitenlanders met Belgische roots. De Nederlander Bas Blom is eigenlijk een halve Belg en komt ook uit voor het Belgische Aquaprotect3team uit Kortrijk. En dan is er nog de opvallende Portugese Amerikaan Diego Silva, die getrouwd is met een Belgische. Hij leerde in de Belgische Ardennen ooit de liefde voor langlaufen kennen en kwalificeerde zich voor Portugal uiteindelijk twee keer voor de Olympische Winterspelen. Hij werd op die manier een icoon, want langlaufen is nu niet de grootste nationale sport in Portugal. Straks mag hij ook het WK Ironman van zijn bucket list afvinken. Schoonbroer Bart Willems duimt alvast hard voor hem 🙂

De fietsen van Nilsson en Blummenfelt

Een WK Ironman staat meestal garant voor opvallende fietsen, nieuwe modellen of prototypes. Deze week was er alvast veel aandacht voor de door BMC en Red Bull ontwikkelde nieuwe BMC triatlonfiets, volledig gepimpt op maat van Patrik Nilsson van het Belgisch-internationale BMC Pro Triatlon Team. Maar dat werd nog overtroffen door de eerste foto’s en filmpjes van het prototype van de wel heel opvallende Cadex triatlonfiets van Kristian Blummenfelt, zonder top tube en met een aparte voorvork. Ook Daniela Ryf komt goed voor de dag met het prototype van de Felt triatlonfiets. Die gebruikt ze al sinds 2021, maar de Felt is nog steeds niet in productie gegaan.

8 slots voor Kona voor de pro’s

Bij de proftriatleten staat er niet alleen de wereldtitel op het spel, er zijn ook telkens 8 slots te rapen voor het WK in Kona in oktober. Vooral bij de dames is dat goed nieuws voor wie in St-George de finish haalt. Van het deelnemersveld van 23 vrouwen zijn er al 11 gewkalificeerd voor Kona. Dat betekent dat er 12 vrouwen overblijven voor 8 slots. Bij de 38 deelnemende mannen zijn er al 10 triatleten die een Kona-slot op zak hebben.

Daniela Ryf en Kristian Blummenfelt zijn jullie favorieten

Er werd deze week flink veel gestemd op onze WK-Poll voor de Ironman St-George. Bij de vrouwen kozen jullie massaal voor Daniela Ryf, die het haalt voor Anne Haug en Kat Matthews. Dat zijn meteen ook de drie topfavorietes die door velen worden genoemd als kanshebbers op het podium. Bij de mannen blijft Kristian Blummenfelt als enige echte topfavoriet over na het wegvallen van Gustav Iden en Alistair Brownlee.