Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
In de voetsporen van Cam Wurf, wielrenners ontdekken volop triatlon en duatlon – Het beste van 2023
Alec Segaert tegen 49 km/uur over de dijk in de triatlon van Almere (foto: Challenge Family/Jose Luis Hourcade)
Duathlon

In de voetsporen van Cam Wurf, wielrenners ontdekken volop triatlon en duatlon – Het beste van 2023

Mathieu Van Der Poel die belooft een Ironman te gaan doen, Greg Van Avermaet die de SGrail 100 graveltriatlon van Jan Frodeno wint, lovende woorden voor Cam Wurf’s fietsgeweld in zijn Ironman triatlons en vooral de KOM van Alec Segaert in de Challenge Almere-Amsterdam… Wielrenners waren hot in de triatlon- en duatlonsport dit jaar en dus plaatsen we de coureurs op 8 in ons Beste van 2023 jaaroverzicht. Het lijkt ondertussen een echte trend: (ex-)profwielrenners die looptrainingen doen, een marathon finishen of all the way gaan en meedoen aan een triatlon. We zagen het nog in de Hel van Kasterlee waar veel (ex-)renners meededen en de snelste fietsronde naar zo’n oud-renner ging: Kevin Neyrinck knalde in 53’58 over de eerste ronde van 25 km.

Greg Van Avermaet wint triatlon

Het artikel over de belofte die Mathieu Van Der Poel maakte aan Average Rob om samen met hem een Ironman te doen in de toekomst werd enorm veel gelezen op 3athlon.be. De overwinning van de dit jaar afscheidnemende Greg Van Avermaet in de SGrail 100 graveltriatlon van Jan Frodeno ging daar nog eens stevig boven. Van Avermaet liep samen met één van onze favoriete triatleten Jim Thijs naar de finish, maar Jimbo gunde Greg de overwinning. “Ik was in de kopgroep alles aan het geven om het tempo hoog te houden en voor Greg leek het wel alsof hij aan een recovery-ritje bezig was,” reageerde Jim achteraf. Het was één van de vele 3athlon.be artikels die door de mainstream media werd overgenomen, al hadden ze het op sommige foto-redacties moeilijk om Jim Thijs van Jan Frodeno te onderscheiden 😉

Snelste ronde in de Hel van Kasterlee

Kevin Neyrinck knalt naar de snelste fietsronde in de Hel van Kasterlee (foto; Kevin Neyrinck RR)
Kevin Neyrinck knalt naar de snelste fietsronde in de Hel van Kasterlee (foto; Kevin Neyrinck RR)

Het artikel van december 2022 over de KOM van wielrenner Yves Coolen in de Hel van Kasterlee werd massaal veel gelezen, ook in het begin van 2023. En dus gingen wij even kijken naar de snelste ronde van de Hel van Kasterlee van december 2023. De eer, en de premie, ging naar Kevin Neyrinck, u raadt het al, ook een ex-wielrenner. Hij werd ons getipt als één van de outsiders door onze co-commentator Ward Vander Meiren.

Terwijl de kopgroep, met ook al ex-renner Arno Brouwers en Yves Coolen, 54’40 deed over de eerste ronde, ging de KOM naar Kevin Neyrinck met een tijd van 53’58, goed voor een gemiddelde van net geen 28 km/uur op het vernieuwde en lastige parcours. Hij zou uiteindelijk knap zevende worden bij zijn debuut in de Hel van Kasterlee. Hij was verre van de enige wielrenner in het deelnemersveld. Vooral de grote delegatie Lotto-DSTNY coaches, mecaniciens en begeleiders viel op, met onder andere Nikolas Maes. Zij werden deze keer zelf gesoigneerd door een jonge garde actieve wielrenners.

Alec Segaert heel even weer triatleet

Als we iets over Cam Wurf schreven in 2023 en dan vooral over zijn Ironman-uitspattingen in de 180 km fietsen, dan kregen we altijd veel reacties. De Australiër die wielrennen met triatlon mag blijven combineren bij Ineos blijft één van de populairste internationale triatleten bij onze lezers. Maar dé topper van 2023 was toch onze Europese en vice-wereldkampioen tijdrijden bij de beloften Alec Segaert. De vroegere jeugdkampioen in triatlon en duatlon keerde dit jaar nog eens terug naar zijn oude liefde, al hield hij het bij fietsen in een trio in de halve triatlon bij de Challenge Almere-Amsterdam.

Hij wou de laatste volledige triatlon van zijn papa Frank Segaert niet missen en besloot last minute zelf mee te doen. Alec verpulverde het ronderecord in Almere en haalde daarmee zowel bij ons als in de internationale triatlonpers de headlines. En wij onthouden vooral dat Alec ons nogmaals beloofde dat hij na zijn wielercarriere zeker nog een volledige triatlon wil doen. Oh ja, hij werd ook nog knap vierde in het BK Beermile dit jaar. Een meer dan terechte vermelding dus in Het beste van 2023.

Andere afleveringen van Het beste van 2023

9. De hittetraining van Marten Van Riel “Achteraf bekeken een beetje te zwaar”
10. Triatlete rijdt ploegmaatje de dranghekkens in tijdens triatlon