Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Eén lange finish line party bij de terugkeer van Ironman in België – Het beste van 2023
Pieter Heemeryck wint de IM 70.3 Knokke (3athlon.be/David Pintens)
Nieuws

Eén lange finish line party bij de terugkeer van Ironman in België – Het beste van 2023

In 2023 werd België nog wat nadrukkelijker op de internationale triatlonkaart gezet. We hadden al de Challenge Geraardsbergen, de Xterra die terugkeerde op de Citadel in Namen en het Europees kampioenschap halve triatlon in Menen, maar de terugkeer van Ironman in ons land sprak nog extra tot de verbeelding. Zowel in de aanloop naar de wedstrijd als tijdens het weekend zelf was de 70.3 Ironman Knokke-Heist hot news bij onze lezers. Ook de aankondiging dat ze volgend jaar terugkeren naar Sluis om er 1.900 meter te zwemmen in de Damse Vaart in plaats van in de Noordzee mocht rekenen op heel wat reacties. En dus keren we halfweg ons Beste van 2023 jaaroverzicht nog een keer terug naar de kust voor het 70.3 Ironmanfeestje.

Challenge, Xterra, Europe Triathlon én Ironman

Challenge Geraardsbergen was alweer top, met een hele mooie wedstrijd op en rond De Muur in Giesbaarge. De Xterra trok in hetzelfde weekend ook heel veel volk naar de CItadel in Namen waar ook al om de Europese titels werd gestreden. En in augustus was er nog de prima organisatie van Frederik Van Lierde en compagnons bij het EK halve triatlon in Menen. Maar zowel qua deelnemersaantallen als qua beleving ging Ironman daar nog eventjes over.

De 70.3 Ironman Knokke-Heist was volledig uitverkocht. Het zwemmen met de stroming mee in de Noordzee zorgde voor een pak persoonlijke besttijden, al weerklonk nadien toch heel wat commentaar op de enorm lange loopstroken naar de wisselzone. Een foutgeparkeerde wagen leek nog even roet in het eten te strooien maar vanaf het startschot weerklonk op het strand van Knokke-Heist waren we vertrokken voor een topdag, of zo leek het toch.

Drafting, dat zijn altijd de anderen…

Zelfs met een grote fietsronde van 90 kilometer én met 1.900 zwemmen in zee bleek het onmogelijk om het kaf van het koren te scheiden. Achteraf hoorden we veel triatleten klagen over veel drafting op het fietsparcours. Vooraan leek het er bij de pro’s redelijk eerlijk aan toe te gaan. Knokke-Heist kreeg ook een topveld aan de start met een paar jonge talenten die het topfavoriet Pieter Heemeryck moeilijk zouden maken. Bij de age groupers was er wel wat sprake van drafting, maar hey, stayeren doe je nooit zelf he? Dat zijn altijd de anderen 😀

De drie ronden lopen op de Zeedijk in Knokke-Heist leverden heel wat spektakel op. We maakten kennis met toploper Wilhelm Hirsch die Pieter Heemeryck het vuur aan de schenen legde. Maar zelfs in een druk schema met pas nog het WK Ironman in Nice zorgde de Pierre voor een delirium en een enorme finish line party met zijn overwinning op het Evenementenstrand in Knokke-Heist. Die finish line party bleef overigens de rest van de dag duren, met fantastische prestaties en persoonlijke verhalen die van elke aankomst een feest maakten, ook al waren sommige triatleten niet helemaal zichzelf :-p

Slechts 1/3de wil in zee zwemen

De terugkeer van Ironman in België was een schot in de roos. Met Pieter Heemeryck en Lucy Buckingham-Hall kreeg Knokke-Heist twee fantastische winnaars, die allebei tot het uiterste moesten gaan. Volgend jaar vindt de 70.3 Ironman Knokke-Heist op 8 september plaats. Er wordt niet meer in de Noordzee gezwommen. Daar kwamen heel wat reacties op, maar in een bevraging van meer dan 700 triatleten door 3athlon.be bleek dat nog geen derde de Noordzee verkiest en de rest liever in de Damse Vaart zwemt of geen voorkeur heeft. Hoe dan ook zal het ongetwijfeld opnieuw een feest zijn!

Andere afleveringen van Het beste van 2023

6. Pieter en Stenn winnen eerste Ironman, Jolien breekt door op olympische afstand
7. Historisch WK Ironman in Nice en Hawaii
8. In de voetsporen van Cam Wurf, wielrenners ontdekken volop triatlon en duatlon
9. De hittetraining van Marten Van Riel “Achteraf bekeken een beetje te zwaar”
10. Triatlete rijdt ploegmaatje de dranghekkens in tijdens triatlon