Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter en Stenn winnen eerste Ironman, Jolien breekt door op olympische afstand – Het beste van 2023
Jolien Vermeylen loopt in de kopgroep op het olympisch testevent in Parijs (foto: Olivier Cloet)
2023 Jaaroverzicht

Pieter en Stenn winnen eerste Ironman, Jolien breekt door op olympische afstand – Het beste van 2023

In de eindejaarsspecial van de 3athlon Praat Podcast pikten we er al de straffe prestaties van Pieter Heemeryck en Jolien Vermeylen uit, maar ook qua lezersaantallen en reacties staan Pieter en Jolien, samen met Stenn Goetstouwers, in de top-10 van ons 2023 jaaroverzicht. Jolien Vermeylen brak in 2023 helemaal door, met als één van de vele hoogtepunten een bronzen medaille op de European Games in Krakow. Ze bleef wedstrijd na wedstrijd bevestigen en ondertussen groeide het aantal fans aan. Maar het blijft een opvallende vaststelling dat de Ironman-prestaties van Goetstouwers en Heemeryck bij onze lezers nog een stuk meer tot de verbeelding spreken. Al heeft het feit dat ze allebei hun allereerste volledige Ironman wonnen daar ongetwijfeld aan bijgedragen.

Top-15 in olympisch testevent

Jolien Vermeylen gooide haar leven in 2023 over een nieuwe boeg, met onder andere een nieuwe club en een nieuwe trainer. Ze begon bevrijd aan het nieuwe seizoen en na een 48ste plaats in de WTCS Abu Dhabi zagen we in de European Cup in Caorle voor het eerst de vruchten van de nieuwe aanpak met een vierde plaats. In het Poolse Krakow brak ze helemaal door tijdens de European Games. Ze ging in het lopen zelfs aan de leiding en pakte een knappe bronzen medaille.

Nadien volgde een geweldige overwinning in Holten in een prangende spurt met Rachel Klamer. Een week later pakte ze opnieuw brons, deze keer in de World Cup triatlon van Tiszaujvaros. Ze pakte in het wereldbekercircuit nog twee keer een vierde plaats en een vijfde plaats. De kers op de taart kwam er in het olympisch testevent in Parijs waar Jolien in een sterrenveld vriend en vijand verraste met een 14de plaats in de triatlon en een belangrijke rol speelde bij de derde plaats van de Belgian Hammers in de Mixed Team Relay.

Was dat echt de eerste Ironmanzege van Pieter?

Als we in 2023 een triatlete van het jaar mochten kiezen, dan zou het zeker Jolien Vermeylen zijn. Bij de mannen zou die prijs ongetwijfeld naar Pieter Heemeryck gaan. We kennen Pieter al een hele tijd als een absolute topper en zijn palmares was al redelijk indrukwekkend. Daarom keken zelfs wij verrast op toen hij de Ironman in Cascais op indrukwekkende wijze op zijn naam schreef. Was dat echt de allereerste Ironman-zege van de Pierre?

Na een resem ereplaatsen en overwinningen op de halve triatlon pakte Pieter Heemeryck inderdaad uit met een primeur in Portugal. Het was het meest gelezen wedstrijdverslag van het jaar van Pieter, ook al stonden zijn tweede plaats in het EK Ironman in Hamburg, zijn overwinning in het EK 70.3 Ironman in Tallinn en zijn 2de plaats in de PTO Singapore ook hoog aangeschreven. En dan was er nog die zege in eigen land in de 70.3 Ironman Knokke-Heist, maar daarover meer in één van de volgende afleveringen van het Beste van 2023.

De gunfactor van Stenn Goetstouwers

Naast de prestaties van Pieter werd ook het verslag van de Ironman Emilia-Romagna enorm veel gelezen en gedeeld op social media. Het was een duidelijk teken dat heel veel mensen het Stenn Goetstouwers gunden om eindelijk eens die grote overwinning te pakken. Stenn pakte meteen ook een rechtstreeks slot voor het WK Ironman in Hawaii volgend jaar. Dat gaat knallen in Kona met de Tank van Wuustwezel en de Reiger van Herent 🙂

De zeges van Stenn en Pieter waren niet de enige Ironman-verhalen die massaal gelezen werd. Het valt ons elke keer weer op dat de lange afstand bij onze lezers een stuk populairder is dan de olympische afstand en de andere disciplines, met Ironman en Challenge triatlons op kop, al mocht de Belgische clean sweep op het Europese kampioenschap halve triatlon in Menen ook op veel belangstelling rekenen. Met in het EK aquatlon overigens de populairste triatleet van het jaar aan de start. Maar daarover leest u alles in een volgende aflevering van ons jaaroverzicht.

Andere afleveringen van Het beste van 2023

7. Historisch WK Ironman in Nice en Hawaii
8. In de voetsporen van Cam Wurf, wielrenners ontdekken volop triatlon en duatlon
9. De hittetraining van Marten Van Riel “Achteraf bekeken een beetje te zwaar”
10. Triatlete rijdt ploegmaatje de dranghekkens in tijdens triatlon