Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Historisch WK Ironman in Nice en Hawaii – Het beste van 2023
Lucy Charles wint WK Ironman in Hawaii (foto: Ironman/Getty Images)
2023 Jaaroverzicht

Historisch WK Ironman in Nice en Hawaii – Het beste van 2023

Er is in 2023 heel veel over gepraat en geschreven en we kunnen het dan ook effectief beschouwen als een historisch jaar waarin het wereldkampioenschap Ironman voor het eerst in twee landen plaatsvond. In september kregen we een mooie strijd in het Franse Nice, maar het WK Ironman bij de vrouwen, in het mythische Kona in Hawaii, sprak toch weer extra tot de verbeelding. Beide WK’s werden iets minder gevolgd op 3athlon.be dan vroeger, maar samen met alle commotie over de splitsing van het WK, en de prestaties van de Belgen in Nice en Kona, verdient dit historische ontdubbelde WK Ironman absoluut zijn plaats in ons Beste van 2023 jaaroverzicht.

Het jaar 2023 begon met een knaller. Op 6 januari maakte Ironman de definitieve keuze voor Nice als WK Ironman voor de mannen bekend. Het was toen al een tijdje duidelijk dat Kona niet nog eens een WK over twee wedstrijddagen en een verdubbeling van het aantal triatleten zou aankunnen. De bekendmaking van de splitsing tussen Kona en Nice kreeg enorm veel reacties en heel wat triatleten haakten af. De Belgische triatleet Jurrie Van Waeyenberghe kreeg de lachers op zijn hand toen hij bij de slot award ceremony na de reguliere Ironman Nice ostentatief zijn slot weigerde, met de woorden: “Maybe next year”.

Ironman had het niet gemakkelijk om alle slots voor Nice ingevuld te krijgen. En dus schreven we een aantal keer over de lange roll-downs voor het WK Ironman bij de mannen. Zelfs bij de pro-triatleten was de slot award ceremony soms groot nieuws, zeker in Lanzarote. Daar daagde winnaar Arthur Horseau te laat op voor de slot allocation en zo werd zijn plaats ingenomen door de Deense triatleet Oliver Martinussen. Al zou Martinussen uiteindelijk de start niet halen van het WK in Nice. Ook onze Bart Aernouts moest afhaken.

Uiteindelijk kwamen slechts 41 van de 55 gekwalificeerde pro-triatleten aan de start van het WK in Nice. En hoewel het niet hetzelfde was als een WK Ironman in Hawaii, kregen we in september in Nice toch een mooie wedstrijd. De Franse triatleet Sam Laidlow werd wereldkampioen, al stond de rest van zijn seizoen wel in het teken van de hetze tussen hem en de familie Von Berg. Patrick Lange haalde de headlines met een marathon van 2u32. En bij ons ging na het uitvallen van Pieter Heemeryck de meeste aandacht naar pechvogel Lukas Bosmans die ondanks twee lekke banden en een bijensteek, toch nog beste Belg werd en een vijfde plaats in zijn age group pakte. Mark Knaeps werd vice-wereldkampioen bij de M65.

In oktober 2023 kwamen we tot de vaststelling dat een WK met alleen maar vrouwelijke triatletes in Hawaii toch ruimschoots aan de verwachtingen voldeed. De wedstrijd had duidelijk meer karakter dan wat we al grappend het “WK van den Aldi” noemden in Nice. Ook het aantal volgers lag een stuk hoger, al kwamen we nog lang niet aan de cijfers van de voorgaande jaren. Dat er geen Belgische pro-triatletes meededen en we geen al te grote Belgische delegatie ter plaatse hadden, speelde ongetwijfeld ook mee. Maar toch was het genieten van de titelstrijd van Lucy Charles-Barclay, die een fenomenale race neerzette. Maar ook de debuut-Ironman van Taylor Knibb en de aanvallende houding van Els Visser op de fiets werden door veel lezers gesmaakt. Van Belgische zijde was Lotte De Vet, pas nog winnares van de Hel van Kasterlee, de beste triatlete met een 10de plaats in haar age group.

In 2024 krijgen we het WK voor de vrouwen in Nice en dat van de mannen vindt dan in Kona plaats. We zullen er deze keer bij zijn, want met Pieter Heemeryck en Stenn Goetstouwers hebben we al zeker twee pro’s aan de start van het WK Ironman. Over hun prestaties lees je meer in één van de volgende afleveringen van Het beste van 2023 jaaroverzicht.

Andere afleveringen van Het beste van 2023

8. In de voetsporen van Cam Wurf, wielrenners ontdekken volop triatlon en duatlon
9. De hittetraining van Marten Van Riel “Achteraf bekeken een beetje te zwaar”
10. Triatlete rijdt ploegmaatje de dranghekkens in tijdens triatlon