Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
5 tips om veilig en comfortabel met de fiets door sneeuw en ijzel te geraken
Op de gravelbike door de sneeuw (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Extra

5 tips om veilig en comfortabel met de fiets door sneeuw en ijzel te geraken

In deze tweede februariweek regeert koning winter, met vriestemperaturen, sneeuw en ijzel, maar dat hoeft je niet tegen te houden om alsnog met de fiets op pad te gaan. Je kan je natuurlijk amuseren op Zwift nu, maar er is niks zo mooi als je trainingen afleggen, of je woon-werk-verkeer, te midden een wit sneeuwtapijt. Maar hoe hou je het comforabel en veilig? Wij geven je vijf belangrijke tips mee om extra te genieten van een winterse fietstocht. Maar wees vooral ook gewoon voorzichtig!

1 – Kleed je voldoende warm aan

De Bioracer TEMPEST lfietskledij houdt je warm in de winter (foto: 3athlon.be/Just Jean)

Als je met dit weer toch de fiets op wil, houd dan je lichaam zo warm mogelijk. Dat is niet alleen comfortabeler, het zorgt ook voor exra veiligheid. Als je begint af te koelen, verlies je namelijk sneller focus op het fietsen zelf. Een winter-uitrusting zoals de Bioracer TEMPEST lijn die we in 2020 nog voorstelden, lijkt nu vanzelfsprekend. Maar denk ook zeker aan je onderkleding. Stap je favoriete triatlonwinkel binnen en vraag naar thermische onderkleding, zoals de Megmeister Baselayer. Sommige merken hebben naast thermische shirts, ook thermische broeken en andere kledij. Probeer het uit en let ook zeker op de afvoer van zweet, want je wil het onder je warme fietskledij niet koud krijgen door afgekoeld zweet. En vergeet zeker je handschoenen niet. Zelf zweren we bij de Bioracer Winter Gloves met 3DNEO voering, zeg maar de textiel-versie van het neopreen van je wetsuit: warm, licht en modieus.

2 – Zorg dat je zichtbaar bent

Block Light van Bookman op de 3athlon.be redactiefiets (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Deze tip geldt eigenlijk altijd, doorheen heel het jaar. Maar in deze winterse periode waarin het meer donker dan licht lijkt, zorg je er toch maar beter voor dat je altijd goed zichtbaar bent. Dat begint al met goeie verlichting op de fiets zelf, zoals de Block Lights van Bookman . Met als extra tip om er in deze koude temperaturen voor te zorgen dat de batterijen voldoende opgeladen zijn. Maar maak ook jezelf zichtbaar. Je kan kiezen voor fluorescerende details op je kledij of je kan ook gewoon full-option gaan voor bijvoorbeeld de Bioracer HIGH VIS lijn. Een tijd geleden bespraken we ook de Venilu Smart fietshelm met ingebouwde verlichting, maar die zien we in Vlaanderen nog altijd niet veel opduiken.

3 – Kies de juiste fiets

De Ventum NS1 Gravelbike (Foto: Just Jean Media)

Als je thuis de keuze hebt uit verschillende fietsen, kies dan momenteel eerder voor de steeds populairder wordende gravelbike of de mountainbike. Door de dikkere banden en de ergonomie zal je in sneeuw- en vriesweer meer grip hebben, al is het natuurlijk ook gewoon af en toe eens plezant om een lekkere powerslide te maken op een besneeuwde single track. Welke fiets je ook neemt om nu rond te bollen, denk ook eens aan een ass-saver of installeer zelfs tijdelijk een spatbord. Het ziet er misschien niet zo cool uit, het bespaart wel je rug van een hoop smeltwater en modderspatten, waardoor je het ook weer minder snel koud krijgt.

4 – Pas je bandendruk aan of leg winterbanden

Bandendruk zo laag mogelijk houden (foto: 3athlon.be/Just Jean)

Met welke fiets je ook door de sneeuw en over het ijs wil rijden, je bandendruk mag in deze winterse periode zo laag mogelijk zijn. Wij gingen te rade bij specialist Tom Van De Keere van A Bloc in Beernem. “Op de koersfiets zou ik momenteel een druk van 3 tot 4 bar aanraden. Bij een gravelbike is veel afhankelijk van het type band dat je gebruikt, maar daar zou ik zo dicht mogelijk in de buurt van de 2 bar proberen te blijven. En op de mountainbike adviseer ik een druk van 1,5 tot 2 bar.”

“Ik ben er dit weekend op uit getrokken met een gravelbike met daaronder lekker dikke 2.2 50 mm brede banden. Dat was dikke fun en ik had geen enkel probleem om recht te blijven. Dikke banden, met weinig druk, geven veel grip. En op de koersfiets kan je ook gaan voor echte winterbanden. Bij ons kan je bijvoorbeeld de Rubino Pro Endurance banden krijgen. Die kosten evenveel als een normale zomerband, maar hebben een iets fijner en vooral dieper profiel. Eigenlijk is het de ideale winterband, ook als gewoon nat regenweer is,” aldus Tom.

5 – Houd je fiets proper

In de winter is het meer dan ooit belangrijk dat je je fiets in optimale staat houdt, zowel voor het schakelen als voor het remmen. Besteed extra aandacht aan het smeren van je ketting en je derailleur. En vergeet al helemaal niet om je fiets te poetsen vlak na een winterse rit, want het strooizout is de vijand van de fijne fietsmechaniek en je dure frame in deze periode. Hoe je het beste begint aan het kuisen van je fiets, dat legden we je in 2020 al haarfijn uit in dit artikel met alle tips voor een propere fiets.

Rij vooral voorzichtig

Februari is niet de periode om al volledig in topvorm te zijn, dus de belangrijkste tip blijft nog altijd om je snelheid aan te passen en voorzichtig(er) te fietsen. Een schuiver is snel gemaakt en als je valt, kan dat op de bevroren ondergrond pijnlijk zijn. Dus wees bovenal voorzichtig en geniet van het fietsen in een mooi wit decor!