Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tom Pidcock, Jelle Geens, Tom Dumoulin en Arnaud Dely bij de snelste lopers van het jaar – Dit was 2021
In 2021 gingen Jelle Geens en Arnaud Dely mee in de kopgroep op het BK veldlopen (foto; 3athlon.be)
Dit was 2021

Tom Pidcock, Jelle Geens, Tom Dumoulin en Arnaud Dely bij de snelste lopers van het jaar – Dit was 2021

Wij doen elke dag ons best om van triatleten en duatleten de meest indrukwekkende sporters te maken die er op deze aardkloot rond zwemmen, fietsen en lopen, maar als een wielrenner uitpakt met een sterk loopnummer dan is dat wereldnieuws dat ook de triatleten massaal aanspreekt. Dat blijkt alweer uit onze tweede aflevering van ons jaaroverzicht waarin we de opvallendste gebeurtenissen, populairste wedstrijden en spannendste verhalen per thema gebundeld hebben. In deze aflevering onder andere de 13’25 van Tom Pidcock, de 32’38 van Tom Dumoulin, de sub-3 marathon van Adam Yates, het BK veldlopen van Jelle Geens en de PR op de 10 km en het WK-brons van Arnaud Dely.

Pidcock gaat het nog eens proberen in februari 2022

Er was heel wat om te doen toen Tom Pidcock in februari op Strava een 5.000 meter in 13’25 postte. Heel wat mensen gingen aan het rekenen en de GPS-functionaliteit van zijn Garmin werd in vraag gesteld. Uiteindelijk kwamen er berekeningen dat hij net boven de 15 minuten zou gelopen hebben, wat overigens nog altijd heel snel is. De looptijd van de Britse alleskunner liet ook de triatleten niet onberoerd. Het was één van onze best gelezen artikels in het begin van het jaar. Eens kijken of we dat in 2022 opnieuw kunnen overdoen, want Pidcock heeft ondertussen aangekondigd dat hij een nieuwe poging gaat wagen. En dit keer wordt het officieel: op de piste van sponsor Nike in Oregon. Het plan is dat Tom Pidcock van het WK veldrijden in Arkansas (29 en 30 januari 2022) doorreist naar Oregon om daar opnieuw een snelle 5K te lmopen. De grote vraag is hoe zijn loopvorm zal zijn, zo vlak na het wereldkampioenschap cyclocross…

Jelle Geens pakt uit op het BK veldlopen

Het leek er al vroeg in het voorjaar op dat 2021 het jaar van Jelle Geens zou worden. Dat liep enigszins anders, wat voer is voor een latere aflevering van dit allesbehalve complete jaaroverzicht, maar dat Jelle al vroeg in 2021 in vorm was, dat werd al snel duidelijk. Samen met Arnaud Dely werd hij één van de smaakmakers van het BK veldlopen. De cross is voor Jelle een oude liefde en hij liet met veel plezier zien dat hij het nog niet verleerd was. Het leverde hem uiteindelijk een zevende plaats op, terwijl Arnaud Dely vijfde werd, maar die komt hieronder verder aan bod…

Arnaud Dely liep nooit sneller

Ook topduatleet Arnaud Dely liep eind 2020 een supersnelle 5.000 meter in 13’28, wat toen ook door een paar mensen in vraag werd gesteld, maar Arnaud bevestigde in 2021 met een paar sterke prestaties. Arnaud liep nooit sneller dan afgelopen jaar. Hij verbeterde zijn PR op de 10 km, werd in 28’26 tweede op het open Frans kampioenschap 10.000 meter op de piste én zorgde sinds lang nog eens voor een Belgische overwinning in het hoog aangeschreven Grand Prix duatlon-circuit in Frankrijk. In november zette hij de kers op de taart door in Aviles brons te pakken op het WK duatlon.

Dumoulin, Yates en Van Aert toekomstige duatleten?

Tom Pidcock was niet de enige wielrenner die zich in 2021 liet opmerken op loopschoenen. Adam Yates liep, een maand na zijn derde plaats in de Ronde van Lombarijde, de marathon van Barcelona in 2u58 en dat zonder noemenswaardige voorbereiding. “Maar ik hou het toch liever bij wielrennen,” lachte Yates nadien. Ook Wout Van Aert viel op met een sterke loopprestatie. In de Antwerp Ten Miles trok hij heel wat van de aandacht naar zich toe met een knappe 1u11 over de 16 km. Maar dé loopprestatie van het jaar onder de wielrenners was ongetwijfeld de snelle 10 km van Tom Dumoulin in de Groene Loper Run in Maastricht. De vice-olympisch kampioen tijdrijden liep 32’38 in Maastricht en zijn tweede plaats in de Groen Loper Run was groot nieuws. Wat veel minder geweten is: hij verloor er wel van een Belgische triatleet. Wouter Simons was 17 seconden sneller dan de vroegere Giro-winnaar.

Overigens… voor de fans van Angelo Vandecasteele die zich afvragen waarom hij niet in dit overzicht staat? Die krijgt één dezer zijn eigen aflevering 🙂

Eerdere afleveringen van Dit was 2021:

1 – Opgelet, overstekende triatleten… Diego en Tim aangereden op training