Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zwemtechniek, belangrijker dan je denkt! (Win een zwemanalyse!)
Tips

Zwemtechniek, belangrijker dan je denkt! (Win een zwemanalyse!)

Hoewel het zwemonderdeel van een triatlon maar 10 procent van de totale wedstrijdduur uitmaakt, blijkt het vaak belangrijk voor het verdere verloop van de wedstrijd. In draftingwedstrijden maakt een goede zwemproef het verschil tussen het fietsen in een goede fietsgroep, of op achtervolgen aangewezen te zijn. Bij ITU wedstrijden zien we dit heel duidelijk, waar wedstrijden tijdens het zwemmen al verloren kunnen worden.

Ook bij non-drafting wedstrijden wordt het belang van het zwemmen soms onderschat. Natuurlijk maakt een goede zwembeurt een goede tijd al direct wat eenvoudiger, maar zal een goede zwemmer vaak ook minder energie verbruiken. Die uitgespaarde energie komt dan weer later in de wedstrijd dankbaar van pas.
Helaas blijkt het niet zo eenvoudig om bij het zwemmen vooruitgang te maken. In tegenstelling tot fietsen en lopen, waar “oefening baart kunst” zeker van toepassing is, zien we veel atleten uren in het zwembad doorbrengen zonder merkbare verbetering. Vaak zijn dat triatleten met weinig achtergrond in het zwemmen. Zwemmen is immers een heel technische sport, waar fysieke fitheid vaak minder belangrijk is dan techniek.

swimanalytics_LDN9337De oorzaak hiervan is het feit dat water voor veel weerstand zorgt, zelfs meer dan 700 keer dan de weerstand die we van de lucht ondervinden tijdens het fietsen. Om jezelf zo efficiënt mogelijk voort te beweging moet er dus rekening gehouden worden met de stuwing, remming van het water en de ligging tijdens het zwemmen. Niet alleen de manier waarop je zwemt, maar ook hoe je in het water ligt is dus heel belangrijk.

Jammer genoeg is het moeilijk om het samenspel van al deze factoren zelfstandig onder de knie te krijgen. Zwemtrainer zijn daarom heel belangrijk tijdens een training. Vaak weten we zelf niet welke foutjes we maken, en kan een trainer bijsturen waar nodig. Jammer genoeg kunnen ook zij niet alles vanop de kant. Analyses met onderwatercamera’s worden daarom al heel lang gebruikt in de zwemwereld, en worden ook steeds populairder bij triatleten.

Een van de plaatsen waar zulke analyses gemaakt worden in in het Antwerps Olympisch Wezenberg zwembad. SwimAnalytics BVBA, het beeldopname en analysecentrum van de Vlaamse Zwemfederatie, gebruikt hiervoor het gloednieuwe topsporttrainingsbad. wetsuitMet behulp van 10 high speed camera’s worden beelden vanuit verschillende standpunten opgenomen. Een mobiel systeem kan daarbij ook nog onder- en boven water beelden opnemen over de volledige 50 meter. Omdat een wetsuit een groot effect heeft op de ligging in het water, zijn bovendien ook analyses met wetsuit mogelijk. Dit laat toe de ligging, stuwing en snelheid te vergelijken met en zonder wetsuits.

Bij een uitgebreide analyse met remediëring worden deze beelden bovendien besproken met professioneel analist Stijn Corten. Op basis van de aandachtspunten die aan het licht komen tijdens de analyse worden persoonlijke oefeningen voorgeschreven om de techniek zo optimaal mogelijk te verbeteren.

swimanalytics_DSC_0025Reservaties bij SwimAnalytics gebeuren telkens in blokken van 30 min. Natuurlijk is het mogelijk om meerdere blokken na elkaar te reserveren. Afhankelijk van de gekozen analyse kunnen meerdere zwemmers deelnemen aan een sessie. Clubs met eigen trainers kunnen zo kiezen om enkel beeldopnames te maken, terwijl een individuele atleet zijn techniek ook kan bespreken met Stijn Corten.

  • Enkel beeldopnames: 6 zwemmers per half uur met telkens 4 opnames per zwemmer
  • Beeldanalyses + basisanalyse: maximaal 2 zwemmers per half uur met telkens 2 opnames per zwemmer
  • Beeldopnames + uitgebreide analyse + remediëring ter plaatse: maximaal 1 zwemmer per half uur

_LDN9161-2Voor clubs of zwemmers aangesloten bij de Vlaamse Zwemfederatie kost een analyse 80 euro per half uur, externen betalen 120 euro. Dit lijkt op het eerste zicht niet goedkoop, maar gezien het belang van zwemtechniek zijn we overtuigd dat een analyse zeker zijn geld waard is. Onder het mom van S(h)aving seconds schatten we deze “upgrade” in elk geval hoog in.

Meer informatie en updates over SwimAnalytics is te vinden op swimanalytics.be en facebook.com/swimanalytics.

Van SwimAnalytics mogen we bovendien een gratis zwemanalyse weggeven! Om deze te winnen hadden we graag van jullie een filmpje gezien waarop duidelijk is dat een zwemanalyse echt wel nodig is. De beste inzendingen halen uiteraard de website 😉 Stuur een filmpje voor 1 juli naar zwemanalyse@3athlon.be, en wie weet kom jij volgende wedstrijd wel als eerste uit het water!