Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Enduroman Julien Deneyer: 1 triatleet, 1 droom, 1 uitdaging, 4 records…
Julien Deneyer dans l'Enduroman Arch to Arc (foto: Amandine Gilson)
Nieuws

Enduroman Julien Deneyer: 1 triatleet, 1 droom, 1 uitdaging, 4 records…

Op zijn 35ste droomde triatleet Julien Deneyer maar van 1 ding: een van de moeilijkste triatlons ter wereld finishen: de Enduroman. De ervaren Belgische triatleet, die al een aantal wedstrijden in het Ironman circuit finishte, was niet aan zijn proefstuk toe. In oktober 2016 zwom hij het Kanaal over. In juli 2018 heeft hij de provincie Namen al zwemmend in de Maas doorkruist, goed voor meer dan 65 km zwemmen. Dit alles om zich voor te bereiden op zijn hoofddoel: de ‘Arch to Arc’ Enduroman, met 140 km lopen tussen Londen en Dover, de oversteek van het Kanaal tussen Dover en Calais in het zwemmen, en tenslotte een fietsproef van 289 km van Calais naar Parijs.

Wedstrijd tegen jezelf

De Enduroman is geen wedstrijd zoals alle andere, het is eerder een wedstrijd tegen jezelf. De atleten die deze beproeving aangaan, doen de wedstrijd individueel, begeleid door hun helpers en een jurylid van de Enduroman. Als deelnemer heb je eerst de toestemming nodig van Edgar Ette, de stichter en koersdirecteur van de Enduroman. Nadat de inschrijving geaccepteerd wordt, heb je een tijdspanne van tien dagen om aan de uitdaging te beginnen. De start wordt gegeven op basis van de weersomstandigheden die een veilige oversteek van het Kanaal garanderen. Sinds 2001 zijn er slechts 41 triatleten in geslaagd om te finishen in de Enduroman, 42 sinds vorige week met Julien Deneyer.

Julien Deneyer a l’Arc de Triomphe (foto: Amandine Gilson)

Sterker teruggekomen en beter voorbereid

In augustus 2018 kreeg Julien een eerste mogelijkheid, maar helaas kwam er geen goedkeuring om de start te nemen. Uiteindelijk duurde het tot oktober 2018 eer hij zijn eerste poging kon wagen. Na een uitstekende loopproef moest de oogarts de handdoek in de ring gooien tijdens het zwemmen in het Kanaal na nierproblemen. De opgave om medische redenen bleef door het hoofd van Julien spoken. Maar vanaf dat hij opnieuw op de been was, had hij nog maar 1 doel voor ogen: de Enduroman tot het einde afwerken. Vanaf dat zijn dokters groen licht gaven, is hij opnieuw begonnen aan zijn voorbereiding. Met de begeleiding van zijn artsen, zijn voedingsspecialisten, fysieke en sportieve coaches kwam Julien sterker en beter voorbereid terug, met de bedoeling om Parijs te halen in minder dan zestig uur en het wereldrecord van 2016 van de Fransman Cyril Blanchard te kloppen.

Recordtijd van 15u52 in het lopen

Julien Deneyer nam de start in het midden van de nacht om 3 uur aan de Marble Arch in Londen. De triatleet uit Wepion, een dorpje in de provincie Namen, had iets minder dan 16 uur nodig om de eerste etappe te beeindigen. Het was nochtans redelijk warm, maar dankzij zijn voorbereiding, zijn uitstekende voedingsplan en het advies van zijn begeleiders slaagde hij erin om in een recordtijd van 15u52 Dover te bereiken zonder te veel cartouches te verschieten.

Het vervolg van het programma was simpel: een korte nacht om even te recupereren en zich klaarmaken voor het zwemonderdeel: de oversteek van het Kanaal en dat in het midden van de nacht. Uiteindelijk hield hij een pauze van 8u08, waarvan hij ongeveer 5u30 geslapen heeft.

Zwemmen in het Kanaal om 3 uur ’s nachts

Het Kanaal kondigde zich niet echt mild aan, met sterke stromingen. Het was om die reden dat Julien er geen eindtijd op wou plakken. Het doel was vooral om in Calais aan te komen zonder te grote vermoeidheid in het zicht van de 289 km op de fiets. Om 3 uur ’s nachts sprong Julien van de boot om vanaf het strand de zwemstart te nemen. Exact 13u14 later zette hij voet op vaste grond in Frankrijk, een nieuw record. Nog 1 uitdaging: de nodige ‘Watts’ duwen om het wereldrecord te verbreken.

Slapen op de fiets

Na een korte wissel van 2u21 om de haven te bereiken, zijn fiets in orde te stellen en zijn bevoorrading te nemen, begon Julien aan de slotproef op de fiets. De eerste uren fietste hij nog bij daglicht, maar al snel viel de nacht. Julien moest het grootste deel van zijn fietsproef afwerken in het donker. In het midden van de nacht, toen hij al 200 km in de benen had, sliep Julien even op zijn fiets. Hij koos voor een korte micro-siesta van een tiental minuten alvorens hij opnieuw vertrok. Na 52u30 vervolledigde hij de Enduroman aan de Arc de Triomphe in Parijs.

52u30! Nieuw wereldrecord

Julien is de eerste Belgische triatleet die de finish haalt van de Enduroman. Hij is ook de nieuwe wereldrecordhouder nadat hij het vorige record verpulverde en maar liefst 7u26 scherper stelde, met records op de drie onderdelen.

Nu zijn droom gerealiseerd is en de heldentocht als 42ste finisher van de Enduroman achter de rug is, wil hij nog meer. “Ik heb al twee andere doelen in mijn hoofd,” vertelt Julien. “De 42ste finisher worden, dat is al mooi. Maar ik wil graag de eerste zijn. En dus heb ik het wilde plan om een oceaan over te zwemmen, al heb ik nog niet meteen bepaald dewelke,” aldus Julien.

Uitslagen Enduroman