Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Schoon volk in Dubai, Seppe in Portugal, Sara gaat koersen en storm in België… Terug naar februari 2020
Julie Sap wint de Sandman Inferno in Westende (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
12 x 2020

Schoon volk in Dubai, Seppe in Portugal, Sara gaat koersen en storm in België… Terug naar februari 2020

Het is een bizar jaar geweest, het 2020 triatlon- en duatlonseizoen, dat blijkt ook in onze tweede aflevering van ons erg persoonlijk getinte en verre van volledige jaaroverzicht. We herinneren ons nog goed de uitspraak van Wim De Doncker dat het de allereerste keer was in de geschiedenis van Sportevents dat een wedstrijd moest afgelast worden door stormachtige omstandigheden. Het waren haast profetische woorden voor wat de rest van het jaar nog zou volgen. Maar het was dus niet Corona, maar wel Ciara, Dennis en Ellen die het (sport)nieuws beheersten in februari. Al haalden Bart Aernouts en Seppe Odeyn ook onze headlines met overwinningen in respectievelijk Dubai en Portugal. En wij trotseerden storm Dennis persoonlijk in Westende, samen met de ongelofelijke Camille Watteyne.

Sara Van De Vel wil Mathieu Van Der Poel zwemles geven

In België zijn op sportvlak voetbal en wielrennen nog altijd koning, dat bleek in 2020 eens te meer, zeker als je Sara Van De Vel heette. De Belgische kampioene halve triatlon zou dit jaar meermaals het sportnieuws halen als wielrenster en dan vooral dankzij haar prestaties in het tijdrijden. Op 3athlon.be hadden we het in februari als eersten met haar over haar nieuwe wielerambities. “Of ik Mathieu Van Der poel achterna ga? Misschien moet hij het ook wel eens wagen in de triatlon! Ik zal dan wel fungeren als zwemtrainer,” vertelde Sara al lachend.

In februari deed ze eerst nog een triatlon, in Dubai, waar ze in de 70.3 Ironman zevende werd. Bij de mannen was er zowaar een Belgische tweestrijd tussen de nummer 2 van het WK Ironman in 2018 en het nummer 2 van The Championship in 2019. Tot km 14 van de halve marathon streden Bart Aernouts en Pieter Heemeryck schouder aan schouder. Uiteindelijk won Bart Aernouts de race. Wij waren in de wolken. Als twee Belgische toptriatleten al zo vroeg in vorm waren, wat voor een topjaar zou het dan worden. Boy, were we wrong… Ja, het begint een bekend gezegde te worden.

We zien het Mehdi Bayat niet doen

Het was overigens opvallend dat ons age group verslag van de 70.3 Ironman Dubai veel beter gelezen werd dan dat van de pro’s. Het was niet helemaal duidelijk of dat nu aan de deelname van Michaël Schouwaerts lag dan wel aan de prestatie van acteur/triatleet Louis Talpe. Wij vonden het alleszins straf dat de voorzitter van de Triatlon Vlaanderen federatie zich van zijn beste sportieve kant liet zien. We zien het, pak hem beet, Mehdi Bayat nog niet doen. Een halve Ironman is nog wat anders dan wat dansjes te midden vurige Charleroi supporters… 😉

Er was nog een grote internationale zege. Seppe Odeyn wou 2020 beginnen zoals hij 2019 geëindigd was in de Hel: met een overwinning. En dat lukte hem ook in de Powerman Portugal in Mafra. Seppe Odeyn was er duidelijk de sterkste, al hielp Jakke Petrol wel een handje. Jan Petralia onderstreepte er zijn dubbele fiets-reputatie door enerzijds weer heel hard te trappen en anderzijds weer iets te dichtbij met het asfalt kennis te maken, iets waar zijn Lotte Claes later nog mee zou lachen. Lotte zelf werd in haar eerste race voor EFC-ITC meteen vierde en dat was veelbelovend. Wisten wij toen veel dat er nauwelijks nog Powermans zouden volgen.

De extra ronde van Camille in storm Dennis

Nee, we maakten ons toen nog geen zorgen over een virus, maar we waren wel in de ban van de bizarre weersomstandigheden. Eerst was er storm Ciara, die onder andere voor de afgelasting van de cross-duatlon van Etten-Leur zorgde. Opvallend: het stormweer stak telkens op tijdens het weekend. Hetzelfde geldt voor storm Dennis. De meeste races sneuvelden, maar aan de kust zijn ze wel wat meer beaufort gewoon en dus ging de Sandman Inferno cross duatlon in Westende wel gewoon door. Hoewel, gewoon? Het is te zeggen. Het parcours werd aangepast, zodat de deelnemers op de mountainbike niet de open wind op het strand moesten trotseren. In het lopen werden ze wel gezandstraald en naarmate de dag vorderde ook vakkundig afgestoomd door de striemende regen.

Alleen Kristof Declerck leek helemaal geen last te hebben van de grillen van moeder natuur. Als een volleerde Flandrien, waarvoor hij eigenlijk al langer bekend stond, trotseerde hij het stormweer om de lange afstand te winnen. Wij stonden erbij, keken er met grote ogen naar en werden zeiknat. En stonden er bij de finish van Kristof nog een handvol supporters, dan zat een halfuur nadien iedereen lekker warm binnen in de surfclub.

Wij bleven staan, trotseerden zelf wind en regen om tot en met de laatste atlete commentaar te blijven geven, ook al was het publiek erg beperkt. Die laatste atlete was doornat, door de regen en de tranen. We weten niet of het ooit nog echt goedgekomen is met de relatie van Camille Watteyne, maar haar vriend stuurde haar bij vergissing een extra stormachtig rondje het strand op, terwijl ze eigenlijk had moeten finishen. Maar Camille deed dat met karakter en bravoure en veroverde de harten van iedereen in Westende. En ze raakte er zelfs mee op het podium. Nogmaals, respect Camille! En achteraf kijken we met wat meewoed terug op die bijzondere dag in Westende, want het zou lang de laatste keer speakeren zijn in 2020…

De eerste corona-afgelasting

Verder hadden wij het in februari over het hilarische, superkorte indoor NK triatlon van onder andere levende legende Rob Barel. Wisten wij op dat moment veel, dat indoor wedstrijden de nieuwe trend van 2020 zouden worden. We hadden het ook over triatlete Joanna Perchaluk die tussen de ijsberen trainde, over de mogelijke verkoop van Ironman door Wanda Sports en over die andere levende legende Natascha Badmann die op het podium stond in de 70.3 Ironman Oman.

En we waren er trots op dat nog voor er 1 Ironman gehouden was in 2020 er al 26 Belgische triatleten een ticket op zak hadden voor het WK Ironman triatlon dat uiteindelijk nooit zou plaatsvinden. Het begon pas echt te dagen eind februari dat de oprukkende corona-pandemie wel eens roet in het eten van de triatleten en duatleten zou kunnen gooien in 2020. We sloten februari namelijk af met het nieuws van de eerste corona-afgelasting. Geen World Triathlon Series in Abu Dhabi voor onze Belgian Hammers namelijk, al zag Reinout Van Schuylenbergh dat al aankomen toen voordien ook al wielerploegen in de UEA Tour in quarantaine moesten. “Dit nieuws zat er al aan te komen,” vertelde Reinout ons toen. “Het hotel wat in ‘lock-down’ gegaan is voor de wielrenners in de UAE Tour is hetzelfde hotel dat wij geboekt hadden voor onze Belgian Hammers.”

Het was ook de eerste keer dat we ons afvroegen of dat nieuwe covid-19 virus een impact zou hebben op de Olympische Spelen later dat jaar. Maar het was op dat moment nog ver van ons bed, maar boy, were we wrong… Maar dat zouden we pas in maart helemaal ervaren. Dat is voor morgen, in onze derde aflevering van ons altijd persoonlijk getinte en nooit helemaal volledige jaaroverzicht…

Lees hier de vorige afleverng van ons jaaroverzicht:

Velofollies zonder zorgen, triatleten zijn kuddebeesten en Diego is eerste winnaar… Terug naar januari 2020