Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten loopt marathon, zwemmen in open water en Seppe en Kristof doen Everesting… Terug naar mei 2020
12 x 2020

Marten loopt marathon, zwemmen in open water en Seppe en Kristof doen Everesting… Terug naar mei 2020

Ook op kerstavond blijven we terugblikken op dat toch wel heel speciale jaar 2020, met als vijfde aflevering van ons immer persoonlijke, hoogst onvolledige maar hopelijk voldoende amusante jaaroverzicht opnieuw een wedstrijdloze maand. Maar in mei kregen we te maken met een nieuwe hype: Everesting. Seppe Odeyn werd nog wereldberoemder in Herent en omstreken door de Sigarenberg te bedwingen en een nog maar pas van Corona herstelde Kristof Declerck deed een Everesting op de Hoge Blekker. Marten Van Riel maakte van de Wings For Live run onverwacht een marathon en Ironman dacht na over twee edities van het WK in Hawaii in 2021. In België waren we vooral bezig over open water zwemmen…

Open water zwemmen populair

In de maand mei waren de zwembaden nog steeds dicht. De weersomstandigheden waren wel prima en dus bleek open water zwemmen een prima alternatief. Het enige probleem is dat in Vlaanderen het zwemmen in open water verboden is, tenzij het een gereguleerde open water locatie betreft. Triatlon Vlaanderen ging in overleg met de overheid over de bepalingen rond open water. TriSportMnK gaf alvast het goeie voorbeeld door in het Bastion open water trainingen te organiseeren. En ook onze lijst met open water zwemlocaties werd door veel atleten gelezen. En wij brachten nog een review over onmisbare accessoires om veilig (en warm) aan open water zwemmen te kunnen doen.

Everesting in Herent en Koksijde

Ondertussen onderzocht Polar de gegevens van duizenden gebruikers en daaruit bleek dat we in België bij het begin van de lockdown drie keer zoveel gingen fietsen dan voordien. En sommigen gingen daarin heel ver. Seppe Odeyn was één van de eersten om zich aan een Everesting te wagen: het opfietsen (en eventueel afdalen) van een zelfde helling om aan 8.848 hoogtemeters te komen… jawel, de hoogte van de top van de Mount Everest. Seppe deed zijn Everesting op de Sigarenberg in Herent en dat leverde veel bekijks op. Moest Seppe de Sigaar nog 239 beklimmen en vertelde ons al dat 40 hoogtemeters per keer niet opschiet.

Wat dan te denken van Kristof Declerck? Zijn verhaal van de ziekenhuisopname nadat hij geveld werd door Corona werd enorm veel gelezen. Een paar weken later waagde hij zich ook aan een Everesting, op de Hoge Blekker in Koksijde. Hoewel het de hoogste duin is van de kust, was dat een wel heel dappere poging, want om aan 8.848 hoogtemeters te komen, moest hij maar liefst 537 keer omhoog fietsen. Pas meer dan 15 uur later zat zijn uitdaging er op, al werd het nog spannend door zijn Strava-cijfers die net iets lager lagen. Maar zijn poging werd gehonoreerd.

“Laatste kilometers vlaai tegen mijn oren”

We zagen bij veel atleten overigens dat 300 km fietsen het nieuwe normaal werd, al dan niet in combinatie met mooie figuurtjes op Strava. Maar ook de loopkilometers gingen de hoogte in en dat was zeker het geval bij Marten Van Riel. Die had een looptocht van een 30-tal km gepland in de Wings For Life world run, maar dat werden er uiteindelijk 42. Achteraf zei Marten dat het afzien geweest was. “Na 30 km kreeg ik toch een klop. In de laatste paar kilometers kreeg ik een serieuze vlaai tegen mijn oren. Ik ben tien keer tegen de muur gelopen…” Dat krijg je als je ook maar voor 30 km drinken mee hebt… Maar niettemin een straffe eerste marathon van de Belgian Hammer.

Geen WK in Hawaii, maar wel 2 keer in 2021?

Het grote nieuws van mei was toch wel de afgelasting van de Ironman WK’s, zowel dat van de volledige Ironman in Kona als dat van de 70.3 in Taupo. Ironman kwam nog met het scenario om mogelijk twee wereldkampioenschappen in 2021 te organiseren: in februari en in oktober. Lionel Sanders vond dat klimaat-gewijs niet eens een slecht idee. Bart Aernouts bleef er nuchter bij en wou eerst maar eens de kwalificatie in orde brengen. Bij onze age groupers werd er massaal voor oktober 2021 gekozen.

Met het wegvallen van alle Ironman races was het begin mei overigens een superspannend moment voor al wie zijn zomer-doelen had zien verdwijnen en dat wou compenseren met de zwaarste wedstrijd van België. De Hel van Kasterlee was de enige wedstrijd waarover iedereen, en wijzelf ook, het eens was dat er een redelijke kans was om na de corona-crisis door te gaan. Boy, were we wrong… De Hel was nog nooit zo populair want in een paar uur was de wedstrijd volledig uitverkocht en hadden, inclusief de wachtlijst, ruim 600 atleten zich ingeschreven.

Maar er was ook slecht nieuws in mei voor de duatlonwereld, toen we veel te vroeg afscheid moesten nemen van vroegere topduatleet Bernus Geerinckx. Uit ons ‘in memoriam’ en de vele reacties bleek nogmaals wat voor een topper deze minzame atleet geweest was en hoezeer hij geliefd was bij zijn mede-duatleten.

De Snelle, de Blok Beton en de Mean Machine van RTT

En de prijs voor het leukste wedstrijdverhaal van mei 2020 ging naar RTT. Het Ramsels Triatlon Team hield een virtueel clubkampioenschap en dat leverde een hilarisch verslag op, met de zotste bijnamen. Wat dacht je van de ‘Snelle’, de ‘Blok Beton’ en de ‘Mean Machine’… Ook de Geelse triatleten maakten een hoop fun tijdens hun clubkampioenschap, met onder andere de rappende triatleet Igor De Laet.

We hadden dan wel geen echte wedstrijden in mei, we hielden de moed er in en bleven met veel plezier artikels posten, ook al moesten we regelmatig nadenken over wat we het nu weer zouden hebben. Of dat in juni beter zou lukken? Dat is dan weer iets voor morgen, wanneer we halfweg het bizarre 2020 jaaroverzicht zitten. Tot morgen en geniet nog van je kerstavond (of kerstdag, als je dit wat later leest) 🙂

Vorige afleveringen jaaroverzicht 2020

Terug naar mei 2020

Terug naar april 2020

Terug naar maart 2020

Terug naar februari 2020

Terug naar januari 2020