Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
KOM van Jelle op Redoute, optimisme over zomertriatlons en Zanardi’s ongeval… terug naar juni 2020
12 x 2020

KOM van Jelle op Redoute, optimisme over zomertriatlons en Zanardi’s ongeval… terug naar juni 2020

Hoewel 2020 een bizar triatlonseizoen was, is het tegen alle verwachtingen in toch voorbij gevlogen en hetzelfde geldt voor dit zeer persoonlijke, absoluut niet complete maar niettemin volledig ter uwer plezier opgestelde jaaroverzicht, want we zijn halfweg met de maand juni, een maand waarin we voor het eerst weer mochten uitkijken naar wedstrijden. De eerste zomertriatlons kregen groen licht, maar waren in een mum van tijd uitverkocht. Ironman kwam met een ‘back to safe racing’ protocol, terwijl Frank Segaert zijn persoonlijke Ironman Lendlee deed. Pieter Heemeryck werd Herents kampioen 10 km lopen. Jelle Geens reed de Redoute wel heel snel omhoog, de A Bloc triatleten reden heel Vlaanderen rond en Glenn Valentin hopte naar de top van de Tourmalet. Minder leuk nieuws was er ook, met de valpartij van Kris Coddens en er was para-triatleet Alex Zanardi, die zwaar gewond raakte bij een ongeval met zijn handbike, maar de laatste dagen spreken ze in Italië van een kerstmirakel. En de meningen waren verdeeld over ons lijstje met 5 voordelen van het alleen te fietsen op training…

De return van de 3quest

Juni kondigde zich aan als een maand waarin het optimisme over een sportieve zomer begon te groeien. In het begin van de maand konden we lezen hoe onze Belgian Hammers zich mentaal wapenden tegen een mogelijke corona-dip, met yoga in het park. Zelf mochten we voor de tweede keer aanschuiven in een lockdown-aflevering van de Jogclub Podcast en daarin deed Bobby een oproep om de 3quest terug te brengen. Robrecht Paesen mocht zelf aantreden in de eerste aflevering van de 3quest 2.0 en zo leerden we hoe hij en Victor Campenaerts via autostop naar de Ironman van Hawaii geraakten…

Heel wat gemengde reacties kwamen er op ons lijstje met de 5 voordelen van alleen te trainen op de fiets. Zijn wij Belgen immers niet de koningen van de non-drafting triatlons? Niet iedereen was het ermee eens, maar een solo-ride kan best wel prettig zijn. Je moet naar niemand kijken, je komt helemaal tot rust en je bepaalt helemaal je eigen tempo…

Ironman Lendlee voor De Phil

In onze derde aflevering van het jaaroverzicht moesten we het natuurlijk hebben over De Phil, die in maart 2020 overleed. Deze keer is hij er ook bij, maar dan bij wijze van eerbetoon. Frank Segaert, de man achter de sterke genen van Loïc en Alec, zwom, fietste en liep de Ironman Lendlee, waarvan het laatste deel samen met nonkel Wim Lagae. En achteraf werden herinneringen aan Kasper Lagae opgehaald. Frank verplaatste zich in De Phil om een wel heel bijzonder wedstrijdverslag neer te schrijven. We krijgen er nog altijd kippenvel en lachrimpels tegelijk van.

Ondertussen richtten Triatlon.Vlaanderen en de zwemfederates zich tot de overheid met het verzoek om hun leden zo snel mogelijk weer de kans te geven om te zwemmen. Ook de organisatoren van triatlonwedstrijden waren volop bezig, samen met de triatlonfederatie, om protocollen te ontwikkelen zodat wedstrijden corona-proof zouden kunnen in de zomer. Ironman kwam met een video over hoe zo’n corona-proof race er uit zou kunnen zien, wat veel commentaar op social media opleverde. En wij werden blij van de eerste post-corona triatlon in Europa, al was dat op een afgesloten, corona-vrij eiland voor de kust van Engeland.

Groen licht in Wuustwezel, Oudenaarde snel uitverkocht

Waar anders dan in Wuustwezel zou er de herstart komen van de triatlonsport in de zomer van 2020? De triatlon-gekke gemeente en de altijd enthousiaste Marc Herremans waren de eersten om te communiceren over een Belgische post-corona triatlon in augustus. Het zou een beperkte Sterke Peer worden en er lag een heel sterk protocol op tafel. Het effende het pad om ook de andere organisatoren in juni voldoende vertrouwen te geven om de inschrijvingen voor de wedstrijden in de zomer te openen.

Oudenaarde kreeg de eer om de spits af te bijten en dat hebben ze geweten in de Vlaamse Ardennen. Na een handvol minuten zaten de sprint- en de kwarttriatlon helemaal vol en er was ook veel interesse voor de duatlon. Een herstart met een uitverkochte race, dat was iets om naar uit te kijken. En het leek er wel op of we helemaal vertrokken worden voor toch nog wat triatlongeweld in 2020, maar boy, were we wrong…

Glenn Valentin hopt de Tourmalet op

Nog altijd geen wedstrijden in juni en dus bleven we ons bezighouden met alternatieve uitdagingen. De strafste was misschien wel de beklimming van de Tourmalet door ex-triatleet en vroegere medewerker van 3athlon.be Glenn Valentin. Hij bedwong de Tourmalet op een spacehopper, zo’n springbal voor kinderen. En hij haalde er zelfs Sporza mee.

In Herent namen Sander Heemeryck, Seppe Odeyn en Pieter Heemeryck het tegen elkaar op in het Jogclub clubkampioenschap 10 km lopen. En tijdens een lange Ardennenrit toonde Jelle Geens zijn klimmersbenen met een (bijna) KOM op de Redoute. Een van de strafste prestaties kwam van het team van A Bloc, die rond Vlaanderen zouden fietsen, eerst de mannen, dan de vrouwen. En hoewel die poging niet bij iedereen lukte, was het toch knap om zien.

Coddens valt, Zanardi krijgt ongeluk

Er was ook minder goed nieuws in juni. Zo kwam ex-Europees kampioen cross-triatlon Kris Coddens zwaar ten val bij zijn laatste jump van de dag in het Bike-park van Winterberg. Ondertussen gaat het alweer een stuk beter met Kris, die ons in juni nog een exclusief interview gaf vanuit zijn ziekenhuisbed in Duitsland. Ook met Alex Zanardi gaat het gelukkig beter. In Italië spreken ze op dit moment zelfs van een kerstmirakel, want de laatste dagen raakte bekend dat Zanardi zijn zicht en gehoor teruggekregen heeft, iets wat de dokters een paar maanden geleden nooit verwacht hadden.

Met dat vrolijke nieuws gaan we door naar de zevende aflevering van ons jaaroverzicht, met het vooruizicht op opnieuw triatlonwedstrijden. En dat zou echt de moeite worden, niet? Boy, were wrong… Allez, voor een stuk dan toch… Tot morgen!

Vorige afleveringen jaaroverzicht 2020

Terug naar mei 2020

Terug naar april 2020

Terug naar maart 2020

Terug naar februari 2020

Terug naar januari 2020