Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatlete top in tijdrijden, triatlons zonder publiek en boete voor lopen zonder masker… terug naar juli 2020
Valerie Barthelemy (r) feliciteert Hanne De Vet (l)met de winst in Willebroek (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
12 x 2020

Triatlete top in tijdrijden, triatlons zonder publiek en boete voor lopen zonder masker… terug naar juli 2020

Sinds maart hadden we er naar uitgekeken en in deze zevende aflevering van ons hoogst persoonlijke, absoluut incomplete maar volgens ons meer dan lezenswaardige jaaroverzicht was het weer zover: eindelijk weer triatlonwedstrijden. In het overzicht van juli nemen we je mee terug naar de publieksloze triatlons van Oudenaarde en Willebroek. We zagen een triatlonkampioene sterk uitpakken in het tijdrijden, we kregen een nieuw Belgisch record Everesten op de Haussire, Belgische triatlonwinst in Portugal, veel reacties op de door de overheid afgelast Embrunman en een Champion’s Edition van de Nisraman. We vreesden even voor het leven van Ward Vander Meiren en waren blij dat hij zijn zware ongeval kon verder vertellen. En triatleet Erik Thijs haalde overal het nieuws door tijdens een trainingsloopje in Hasselt een corona-boete te krijgen…

Begin juli waren we nog heel even in de ban van de Zwift Z Pro Tri Series, want met de virtuele beklimming van de Alpe du Zwift kregen we de spectaculairste race van allemaal. De Belgische triatleten deden het erg goed in de slotwedstrijd. Lionel Sanders won, Kenneth Vandendriessche werd derde en Seppe Odeyn achtste in de race en vierde in het eindklassement. Maar het kon absoluut niet tippen aan een echte wedstrijd, dat zouden we de week nadien ervaren in de Vlaamse Ardennen.

Eindelijk weer triatlon, al was het stil…

In het eerste weekend van juli was het eindelijk weer triatlon én duatlon in België. Wij trokken naar Oudenaarde, helaas niet om er van ons te laten horen, wel om er van dichtbij verslag uit te brengen voor iedereen die thuis moest blijven. Het was een aparte beleving, eindelijk weer zenuwachtige tri- en duatleten zien in de wisselzone, aftellen naar de start en verder in complete stilte de wedstrijd volgen. Geen muziek, geen speaker, geen publiek, tenzij de paar tientallen langs de kant die op ruime afstand de wedstrijd volgden of mensen die langs het parcours buitenkwamen… Maar het was wedstrijd en de atleten zelf genoten ervan dat ze nog eens een rugnummer om mochten doen. En ze bewezen, met mondmaskers en het houden van afstand, dat het mogelijk was om triatlons en duatlons corona-proof te organiseren.

Brecht Van Vooren schreef geschiedenis in Oudenaarde, als eerste winnaar van een post-corona wedstrijd. Hij won de sprint-triatlon op overtuigende wijze. Het zal niet de laatste keer zijn dat je Brecht tegenkomt in dit jaaroverzicht overigens. In de duatlon won Maurine Ricour met een reuze-voorsprong en pakte Seppe Odeyn zijn tweede seizoenszege. In het rare 2020-seizoen waren er op dat moment niet veel die dat konden zeggen. Pieter Heemeryck en Alexandra Tondeur waren de besten in de kwarttriatlon, met een opvallende tactische keuze van ‘De Pierre’ die pas als allerlaatste bij de rolling start in het water dook en in het zwemmen bijna het hele veld oprolde.

Triatlonkampioene wint tijdrit

Ook in het wielrennen waren er opnieuw wedstrijden, met nationale tijdritten op het circuit van Zolder. Op die iconische plaats waar we jaren geleden nog de eerste twee halve triatlons van de Marc Herremans Classic kregen, viel deze keer ook een triatlete op. Sara Van de Vel, Belgisch kampioene halve triatlon, won de tijdrit en kreeg daarmee heel wat aandacht in de pers. In een interview op 3athlon.be vertelde ze dat ze ambities had voor het Belgisch kampioenschap tijdrijden, maar dat is voor een volgende aflevering.

Wij vroegen ons ondertussen af of er uberhaupt nog Ironman triatlons zouden komen en als die georganiseerd zouden worden, of de Belgische triatleten nog veel zin zouden hebben om er aan deel te nemen. In een bevraging onder bijna 400 triatleten bleek dat de meesten niet te ver wilden reizen. En dat het met al te strenge regels niet echt hoefde. Als het in Europa zou zijn en je er met de auto naar toe kon, dan was 1 op 3 er nog wel voor te vinden. Minder dan 10% haakte af in 2020, dus bleven we met zijn allen hopen op nog wat Europese Ironman triatlons. Boy, were we wrong… het begint bekend te klinken, niet?

Topsport en emotie in Willebroek

In Oudenaarde was het vooral nog aan de non-drafting triatleten, twee weken later trokken we met de 3athlon.be micro-wagen naar Willebroek, maar onze geluidsinstallatie en microfoon mochten we ook in Hazewinkel niet inpluggen. Maar we brachten wel van dichtbij verslag uit, al moesten ook wij wel wennen aan interviews met mondmaskers… De eerste manche van de T3 Series, met verschillende wave starts per ploeg, werd een spectaculaire supersprint triatlon. Het was een fijn weerzien met de Belgian Hammers. En die waren meteen op de afspraak. Hanne De Vet liet zien dat haar lopen top was en klopte verrassend Valerie Barthelemy. In de T3 bleek Jelle Geens duidelijk de snelste, al snoepte Marten Van Riel hem de overall overwinning nog af in een extra reeks.

Maar hét moment van de triatlon van Willebroek was vlak voor de start van de mannen van EFC-ITC Izegem. In een indrukwekkende minuut stilte eerden ze hun overleden strijdmakker Kasper Lagae, de eerste keer dat we toch een beetje echt afscheid konden nemen van De Phil.

Ward door het oog van de naald

In juli hing het leven van duatleet en wielrenner Ward Vander Meiren aan een zijden draadje. We werden heel stil toen we op zondag het nieuws te horen kregen dat Ward bij een trainingsritje onder de wielen van een landbouwmachine terecht was gekomen. De sympathieke helleveeg, die een jaar eerder de Hel van Kasterlee voor het goede doel uitdeed vlak na een zware blessure, werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gevoerd. Gelukkig kregen we een paar dagen later een zwaar gehavende, maar strijdvaardige Ward aan de lijn die alweer nieuwe plannen maakte. We stelden hem voor om naast ons aan de micro te komen staan in de Hel. Dat zou een top-evenement worden, daar waren we zeker van. Maar boy, were we wrong… u kent het ondertussen… Met Ward gaat het overigens zeer goed ondertussen en hij zit alweer regelmatig op de fiets.

In de Ardennen werd in juli een record gebroken en er kwamen ook vier kampioenen tegen elkaar in actie. Wij volgden de Champions Edition van de Nisraman live, af en toe zelfs met bijhorend commentaar. Het was nog niet helemaal het echte werk, maar het was toch genieten van de battle tussen winnaar Sebastien Carabin en de andere kampioenen Tim Van Hemel, Yeray Luxem en Sylvain Denis. Op bijna hetzelfde parcours pakte Kris Henderieckx, top-mountainbiker en bekende van de races van Sportevents, een nieuw Belgisch record Everesting op de Haussire, de zwaarste klim van ons land.

Boete voor looptraining zonder mondmasker

Ander opvallend nieuws was er in juli uit Portugal en vooral uit Frankrijk. In Portugal namen Christophe De Keyser en Erwin Vanderplancke deel aan de plaatselijke clubcompetities triatlon en de Belgische triatleten deden dat uitstekend. CDK zou er de basis leggen voor de titel van zegekoning in 2020. In Frankrijk zouden ook wat Belgische triatleten meedoen aan de Embrunman, maar de Embrunman werd drie weken voor het evenement geannuleerd door de regionale prefectuur. En dat leverde een storm aan reacties op.

In eigen land kwam er een storm van reacties op de corona-boete die triatleet Erik Thijs kreeg in Hasselt omdat hij tijdens een looptraining langs de binnenstad was gepasseerd zonder mondmasker. Een wel heel ijverige motoragent slingerde Erik op de bon. Ons verhaal en de reactie van Erik belandde zelfs bij de burgemeester. Het hele voorval werd onderzocht en ondertussen kreeg Erik in oktober dan toch de boete van 250 euro in zijn bus van een duidelijk niet triatlon-gezinde rechter…

Heropflakkering eind juli

We dachten dat we vertrokken waren voor nog een leuk triatlonseizoen, al was het dan in “het nieuwe normaal”. Maar op 29 juli moesten we helaas alweer heel wat afgelastingen melden door de heropflakkering van het corona-virus… Het zag er eind juli dus niet goed uit voor het vervolg van het seizoen en we vreesden dat er in augustus en september misschien geen wedstrijden meer zouden zijn. Maar boy, were we wrong… En gelukkig maar deze keer. Maar dat lees je in onze 8ste aflevering, wanneer we terugkijken op augustus. Tot morgen!

Vorige afleveringen jaaroverzicht 2020

Terug naar juni 2020

Terug naar mei 2020

Terug naar april 2020

Terug naar maart 2020

Terug naar februari 2020

Terug naar januari 2020