Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ultralopen, uurrecord, debuteren op halve, brons op EK clubs en 15 jaar 3athlon.be… terug naar oktober 2020
Atriac Antwerpen pakt brons op EK Mixed Team Relay triatlon voor clubs (foto: Atriac)
12 x 2020

Ultralopen, uurrecord, debuteren op halve, brons op EK clubs en 15 jaar 3athlon.be… terug naar oktober 2020

Oktober is normaalgezien de maand waarnaar triatleten en triatlonfans het hardst uitkijken en dat heeft alles te maken met de moeder aller triatlons: het WK Ironman in Hawaii. Maar ook het wereldkampioenschap in Kona moest in 2020 wijken voor de wereldwijde corona-pandemie. En dat betekent dat er in ons hoogst persoonlijk, nooit helemaal volledige en door de feestdagen soms een paar dagen latere jaaroverzicht een groot gemis is. En dat in de maand dat 3athlon.be 15 jaar werd, maar dat gaan we dan in 2021 maar uitgebreid vieren. Grote vraag was waarover we in oktober nog zouden schrijven… Gelukkig was er Belgisch brons op het EK triatlon voor clubs, zagen we Tim Van Hemel en Emmanuel Lejeune sterk debuteren op de halve triatlon, beheerste Lionel Sanders de headlines met het Canadese uurrecord en wij bleven drie dagen bijna onafgebroken online om België wereldkampioen ultralopen te zien worden…

Deze 10de aflevering van ons 12×2020 jaaroverzicht, waar per dag toch weer heel wat werk in gaat zitten, is een wat kortere en dat maakt het ons nu wat gemakkelijker. Er was gewoon minder nieuws in oktober, maar wat we brachten, was wel de moeite. 1 oktober bijvoorbeeld was een historische dag voor de triatlonsport, want op die dag veranderde de ITU van naam. De International Triathlon Union heet voortaan World Triathlon en presenteerde ook een nieuw internationaal logo. De ETU werd Europe Triathlon en kreeg ook een gloednieuw logo, verankerd rond 1 enkele Europese ster.

Belgische overwinningen en Europese medailles

Op triatlonvlak konden we ons de eerste helft van oktober nog wat opwarmen aan de buitenlandse prestaties van de Belgische triatleten. Terwijl het seizoen er hier opzat in het laatste weekend van september, gingen ze Europees nog even door. In Nederland eindigde een superkort seizoen in oktober, met de triatlons van Ouderkerk aan de Amstel, in de buurt van Amsterdam. De Nederlandse triatleten hadden bijna geen wedstrijden gekregen dit seizoen. En dan is er eentje in Nederland en dan komen de Belgen de overwinningen wegkapen. In de sprint-triatlon in Ouderkerk wonnen Atriac-ploegmaats Christine Verdonck, weer helemaal terug, en Dieter Boeye. Voor beide triatleten was het de eerste zege van het seizoen.

En in de Team Relay pakte Tom Van Cappellen de laatste zege van Squadra. Het team uit Eindhoven kondigde op 31 december aan dat ze wegens economische redenen in 2021 niet deelnemen aan de Eredivisie teamcompetitie in Nederland. Alexis Krug pakte in de kwarttriatlon een dag later alsnog zijn eerste en enige zege van 2020. Ook op Europees vlak werd er gescoord. Christophe De Keyser, zegekoning van 2020, werd tweede in de European Cup triatlon van Alhandra. Jolien Vermeylen pakte de derde plaats bij de vrouwen. En een dag later schreef Atriac Antwerpen geschiedenis door als eerste Belgische club op het podium van het EK triatlon clubs te finishen. Jolien Vermeylen, Joran Driesen, Laura Swannet en Alexis Krug moesten alleen topclubs Poissy Triathlon en Sport Lisboa e Benfica laten voorgaan. In de laatste World Cup race van 2020 in Arzachena werd Claire Michel knap 14de, stilaan terug op het oude niveau. Jelle Geens kreeg er te maken met een lekke band.

Sterk debuut op halve triatlon

Voor ex-Belgisch kampioen kwarttriatlon Tim Van Hemel bleek de corona-pandemie niet alleen een economische domper te zetten op zijn startjaar met zijn eigen kine-zaak, hij moest ook tot drie keer zijn debuut op de halve afstand uitstellen. Uiteindelijk lukte het hem dan toch in de TriGames in Frankrijk. In de halve triatlon van Mandelieu werd Tim Van Hemel knap zesde in zijn allereerste halve triatlon. Halve Belg Rudy Von Berg won er. Pieter Heemeryck lag in podiumpositie maar vond de niet eens verkeersvrije afdalingen te gevaarlijk.

In Kroatië deed nog een Belgische topper het sterk op de lange afstand. Emmanuel Lejeune, die in 2019 al eens tweede werd bij de M25 in de 70.3 Ironman Turkije, kreeg zijn debuut bij de pro’s in de Zadarhalf triatlon. En Emmanuel bewees dat ook hij een mooie toekomst heeft op het langere werk. Hij moest alleen internationale topper David Plese voor zich dulden.

Geen Hel van Kasterlee

Met het missen van het WK Ironman in Hawaii zouden we het ergste toch gehad hebben in oktober he? Boy, were we wrong… Want in oktober moesten we uitpakken met droevig nieuws, wat enorm veel gedeeld en gelezen werd. Heel lang hadden we er in geloofd dat 1 wedstrijd de corona-pandemie zou kunnen ontlopen en nooit eerder waren er zoveel duatleten ingeschreven voor de ultieme beproeving in het Belgische duursport-landschap. Maar op 13 oktober maakten we bekend dat de Hel van Kasterlee in 2020 voor het eerst sinds 2002 niet zou doorgaan. De organisatie bleek praktisch niet haalbaar en de meeste atleten waren het eens met ons en met Seppe Odeyn dat een Hel van Kasterlee zonder finish op het iconische podium van de sporthal geen echte Hel is.

Op dezelfde dag kondigde Izegem aan dat ze met de halfoogst-klassieker verhuizen naar het voorjaar, hopende dat in mei 2021 de kans op blauwalg een pak kleiner is dan op 15 augustus. En de PTO begon in dezelfde periode wildcards uit te delen aan triatleten voor The Championship, de enige wedstrijd waarvan we hoopten dat die zou doorgaan. En waar we dan Vincent Luis en Georgia Taylor-Brown hun debuut zouden zien maken op de lange afstand.

15 jaar 3athlon.be

In oktober 2005 zette Jim De Sitter tijdens het Ironman Hawaii-weekend een gloednieuwe website online. 15 jaar geleden was er dus de geboorte van 3athlon.be. Het plan was om dat groots te gaan vieren, maar ook daar stak de wereldwijde corona-pandemie een stokje voor. In 2021 gaan we wel wekelijks aandacht besteden aan het beste van 15 jaar 3athlon.be, met heel veel verrassingen voor onze lezers.

In oktober brachten we al twee keer een leuke terugblik. Eerst gingen we eens kijken naar de onderwerpen die jullie 15 jaar geleden al bezighielden. En dat ging dan over bochtentechniek (nog altijd brandend actuel voor veel triatleten), zwemmen met stroming in het kanaal en de beste manier om wedstrijdstickers van je fiets te halen. En er was natuurlijk onze allereerste Hawaii-coverage met Christian Meuser als triatleet/reporter ter plaatse. We hadden het over de hernia van Luc Van Lierde en we brachten de resultaten van de 34 Belgen op Alii Drive. En daar zaten overigens nog heel wat bekende namen tussen…

Lionel Sanders verpulvert uurrecord

Nu de wedstrijden er helemaal opzaten, kregen we alweer een paar mooie sportieve uitdagingen. Wij waren drie dagen lang in de ban van Karel Sabbe en Merijn Geerts die in het officeuze wereldkampioenschap ultralopen, de virtuele Big Dog’s Backyard Ultra, de last men standing waren. Na 75 uur lopen werd het Belgische team wereldkampioen. De mannen liepen in Kasterlee, en moesten door de strengere corona-maatregelen en de avondklok, hun looprondje ’s nachts aanpassen.

Maar de strafste uitdaging in oktober kwam van toptriatleet Lionel Sanders. Met veel bravoure werd zijn poging om het Canadese uurrecord te breken aangekondigd op youtube en op social media. Op 23 oktober slaagde The Colonel met verve in de opdracht. Lionel Sanders verpulverde het Canadese uurrecord en klokte af op 51,304 km. Het grappige was dat de werelduurrecordhouder Victor Campenaerts de recordpoging live meevolgde vanuit de Giro. Hij maakte toen nog de grap dat hij nog geen ploeg had op dat moment voor 2021. En als iemand Victor Campenaerts zou sponsoren, wilde hij wel Ironman-triatleet worden. Ook dat vrolijke artikel werd vlot gelezen in oktober.

Leuke uitdagingen, zwemmen met peddels

Verder was er nog Adam Hansen, die aankondigde na zijn wielercarriere over te stappen naar triatlon, Jonas Deichmann die aan zijn triathlon around the world bezig was, Jack Thompson die het wereldrecord fietsen brak, Carl Plasschaert die een Ironman zwaarder vond dan de oceaan over roeizen en Sergey Medeveded die een wel heel speciale zwemtraining met peddels deed…

Eind oktober waren wij benieuwd of we in november meer van dat soort uitdagingen zouden krijgen, welke zotte stoten Seppe Odeyn nog zou uithalen en of er nog echt triatlonnieuws zou zijn. Maar dat is dus voor onze voorlaatste aflevering van ons eigen persoonlijke, helemaal niet volledige maar verder compleet onschadelijke 12×2020 jaaroverzicht. Tot morgen!

Vorige afleveringen jaaroverzicht 2020

Terug naar september 2020

Terug naar augustus 2020

Terug naar juli 2020

Terug naar juni 2020

Terug naar mei 2020

Terug naar april 2020

Terug naar maart 2020

Terug naar februari 2020

Terug naar januari 2020